Ny studie visar att stryphalsband ökar stress och dragande i kopplet

24 Feb

När jag tog hand om min rottweiler Deus drog han fruktansvärt mycket i kopplet. Han var stressad och reagerade utåt genom att göra utfall och skälla på saker han upplevde som hotfulla eller konstiga. Jag tyckte det kändes olustigt att använda halsband på honom eftersom han kunde göra flera utfall på en enda promenad och varje utfall skulle innebära en skaderisk för honom. Då visste jag inte så mycket mer än vad jag läst i någon bok och vad mitt sunda förnuft sa mig, men allt annat än sele kändes otänkbart. När jag var hos veterinären första gången höll en vän i kopplet och Deus kaosade runt i väntrummet så hon hade svårt att hålla i honom. Vi fick tips av personalen att sätta på honom ett stryphalsband. Jag blev förbannad och ledsen men hade inte tillräcklig kunskap för att säga nåt mer än ”Nej, jag vill inte utsätta min hund för det”.

Det kändes självklart redan då att en hund som drar i kopplet blir mer stressad av att ha ett halsband som sitter åt om halsen. Jag kan få panik om jag är stressad och har en tröja som är för tajt i halsen eller har råkat sätta klockan för tajt om armen och jag antar att det inte är så annorlunda för hundarna. Om trycket dessutom ökar när man försöker ta sig bort från obehaget är det inte en alltför vågad gissning att stressen ökar. Nu visar en studie från SLU att det finns ett starkt samband mellan stryphalsband och ökat stresspåslag och att en frontkopplad sele kan minska hundens benägenhet att dra i kopplet. Studien har låtit ett antal hundägare gå runt i ett ridhus med först sele och sedan stryphalsband på sina hundar. De har fått tydliga instruktioner att inte påverka hunden på något sätt, bara följa med i kopplet. Ekipagen har sedan videofilmats och analyserats av artikelförfattaren som noterat stressbeteenden och mätt tillfällen och sammanlagd tid som hunden dragit i kopplet. Selen som användes under studien var en frontkopplad sele där kopplet sätts i en ring fram på hundens bröst. Selen är inte designad för att innebära något obehag för hunden men när hunden drar hamnar den lite ur balans och vänds upp mot den som håller i kopplet (så att den kan belöna rätt beteende). Selen är att likna vid en halti/nosgrimma men innebär en mycket mindre skaderisk och har inte lika många biverkningar. Jag har själv inte jobbat så mycket för egen del med den här typen av sele men har rekommenderat en liknande till flera kunder som blivit oerhört nöjda och har vänner vars hundar helt slutat dra och blivit mycket mer kontaktsökande redan första rundan. Det var därför intressant att se en frontkopplad sele i studien, jag tror den kan vara en lösning för många som har stora, starka hundar som är svåra att kontrollera i en vanlig, ryggknäppt sele.

Studien har som jag kan se det tyvärr en del brister som gör att den bör tas med viss försiktighet. Författaren konstaterar själv att ett relativt litet antal hundar har studerats, att det är svårt att hitta en neutral miljö och att stress är svårt att mäta eller dokumentera tillförlitligt eftersom hundar uppvisar stress på så många olika sätt. Jag anser dock att studien har relevans, inte minst för att jag ser samma situation i verkligheten. Jag rekommenderar alltid kursdeltagare att byta från halsband till sele, för att minska stressen och få hundarna mer mottagliga för träning och göra promenaderna trevligare. I vissa fall märks skillnaden direkt, som att halsbandet är det som utlöser stressen, i andra fall tar det ett tag och mycket träning för att få hunden att sluta dra i koppel. Oavsett vad  minimeras risken för att hunden ska bli skadad om den drar i kopplet eller gör utfall. Vissa människor är helt enkelt inte motiverade nog att lära sina hundar att gå lugnt i koppel och då är skadereducering det enda jag kan hjälpa dem med.

Sammanfattningsvis konstaterar hon att hundarna visade mer tecken på stress under tiden de bar stryphalsband och de drog nästan dubbelt så mycket i stryp jämfört med sele. Kopplet var förvisso sträckt lika ofta oavsett om hunden hade sele eller stryphalsband men hunden drog kortare perioder med selen. Hon konstaterar också att det inte finns särskilt mycket forskning på utrustning till hundar och vilka effekter/bieffekter de har. Den forskning som finns på användandet av stryphalsband tar inte upp stresspåslag utan särskilda bieffekter som exempelvis ökat ögontryck eller skador på rygg/nacke. Eftersom stress och beteendeförändringar är en avgörande faktor för hundarnas välfärd menar författaren att mer forskning måste bedrivas på området. Hon tar även upp kortfattat hur användandet av positiv bestraffning (att ett obehag tillförs för att minska ett oönskat beteende) ger en ökning av aggressivitet och osäkerhet hos hundarna. Även ett inkonsekvent beteende, att ibland belöna och ibland bestraffa (som tyvärr lärs ut än idag på många hundkurser) kan ha förödande effekter på hunden. ”Är du inkonsekvent i ditt beteende när hunden drar, att du ibland belönar, ibland bestraffar så kan du få en hund som visar mycket undvikande beteenden, då den inte vet om den kommer att bli bestraffad eller inte (Blackwell et al, 2008). Hunden kopplar obehaget till föraren och vill undvika denna vilket leder till att hunden drar framåt i kopplet. ”

Jag tycker att studien är intressant och ett välkommet bidrag i diskussionen om användande av olika utrustning till hundar. Det finns som sagt väldigt få vetenskapliga studier inom området och när djuraffärer, hundinstruktörer och till och med veterinärer rekommenderar sina kunder att använda stryphalsband inser man vikten av att fortsätta sprida information om hur det påverkar hundarna. Ta därför och sprid det här inlägget och rekommendera dina vänner att läsa studien. Det akademiska språket kan verka avtändande vid en första blick men man vänjer sig snabbt!

Du hittar studien som PDF här.

Annonser

15 svar to “Ny studie visar att stryphalsband ökar stress och dragande i kopplet”

 1. Sara P 9 mars, 2011 den 11:45 #

  Det där med frontknäppt sele vill jag testa på min jycke som drar halvmycket, men har aldrig sett en sådan i butik (eller inte tänkt på att kolla efter dem. Går de att köpa i större hundbutiker eller får man beställa på internet kanske?

 2. Rasmus 10 mars, 2011 den 01:07 #

  Det finns lite olika varianter, vi säljer en som heter Mekuti på Hundharmoni i Dalby. Vet inte var i landet du bor, men de börjar bli vanligare nu. Tror att till och med Trixie börjat göra nån kopia, så kolla på en välsorterad djuraffär eller google it!

 3. Titti Benjaminsson 7 september, 2011 den 01:05 #

  Vad kul att se att mitt arbete når ut och att det uppskattas! Önskar jag haft mer tid så jag kunde gjort mer, och utvecklat studien. Men mitt stora mål med arbetet är just att få till en diskussion, och få folk att tänka till. Och fortsätter det att spridas på det här sättet så är jag på god väg. Tack för att du hjälper mig med mina mål!

  • rplushundskola 7 september, 2011 den 01:42 #

   Jag uppskattar ditt arbete, brukar hänvisa till studien rätt ofta faktiskt. En vän har gjort en enkätundersökning ang halsband/sele och folks erfarenheter av respektive. Sophie heter hon och hon går instruktörsutbildning för Hand med Hund.

   • Titti Benjaminsson 7 september, 2011 den 01:48 #

    Ah, jag var nere på Hand med Hund hos Yrsa och gjorde min pilotstudie till detta arbete. Vore kul att se denna enkätundersökning, tror du hon vill dela med sig?=)

   • rplushundskola 7 september, 2011 den 01:50 #

    Aha! Såg lappar om det på ett seminarium jag var på i Staffanstorp då! Tror säkert hon delar med sig. Hon driver butiken Hållbara Hundar i Malmö, så kolla om du hittar mailadress osv där.

 4. Benny Andersson 25 februari, 2012 den 08:00 #

  Hej Rasmus
  Funderar på en omplaceringshund och läser nu all info om hundars beteenden och hur man på bra sätt kan förändra ett dåligt beteende till ett bättre.
  Din uppsats om Millan är bra och jag håller med om de slutsatser du drar.
  Tittis studie är intressant men för liten i omfattning och utförande. Trots det
  verkar undersökningen peka på att sele är bättre än strypkoppel.
  Bästa hälsningar
  Benny Andersson
  Uppsala

  • rplushundskola 27 februari, 2012 den 11:41 #

   Skoj att du funderar på att ta hand om en omplacering, har du bestämt vilken typ av hund som passar dig bäst? Kanske rentav hittat en kandidat? Det finns oerhört mycket att lära om hur hundar lär sig och det gör ju allting så mycket lättare om vi förstår hur vi ändrar på beteenden. Ang strypkoppel så är det min uppfattning att studien stämmer väldigt väl, har träffat många hundar som slutat dra bara de sluppit undan halsbandet. Mycket handlar ju om inlärning förstås, att lära sig gå i vår långsamma takt, att spänt koppel blir en signal att ta kontakt med husse/matte osv men stressen från halsbandet bidrar helt klart till koppeldragandet.

   Lycka till med din nya vän!

   • Benny Andersson 28 februari, 2012 den 12:06 #

    Hej Rasmus.
    Tack för snabbt svar :)
    Jag kollade Hundrondellen angående importerade hundar.
    De verkar seriösa och bra ordning. Men…
    De vill att man tar med strypkoppel när man hämtar hunden.
    Det kan vara förståeligt om man har dåliga erfarenheter med upphetsade / livliga hundar
    av större typ som någon svagare person ska hämta.
    Sedan vet man ju inte heller vilken sele som hunden passar i.
    De anger halsmått för vissa hundar. Man kan säkert få det måttet om man ber så att man åtminstone kan ta ett vanligt koppel.
    För oss kan det bli aktuellt i slutet av april så jag kollar runt bland förmedlarna.
    Mvh
    Benny

   • rplushundskola 28 februari, 2012 den 12:33 #

    Jag tycker det verkar väldigt konstigt att sätta stryphalsband på en hund som är i en så utsatt situation men förstår att det kanske är smidigare att sätta på om hunden är rädd/ovan vid hantering. Ta med ett vanligt halsband och en sele så ska det nog gå bra. Om hunden inte är alldeles för rädd borde det gå bra med lite gott godis att få på den en enkel sele. Lycka till nu!

  • arvid@hotmail.com 12 augusti, 2012 den 10:04 #

   anledningen till att de vill att du tar med strypkoppel/halvstryp är att du inte alltid får ett exakt mått på halsen. att du inte får ett exakt mått på hunden för sele. och framför allt – det är svårare för en redan uppstressad hund att bli skrämd och rymma på vägen från ex arlanda. det handlar inte på något vis om att klä hunden i det jämt, utan att vara säker på att man får med sig hunden hem.

 5. Britta Blomqvist 8 mars, 2012 den 10:17 #

  Hej Jag har sedan av 1980 talet, haft strypkoppel på mina hundar.
  En flätad läderögla som bara träs över huvudet, Rasen är långhårig Collie, halsbandet hänger ”fritt”, och ger ingen nötning i pålsen. Jag har äldrig haft någon hund som har dragit, har oftas haft 6 stora Colliehundar samtidigt på promenaden. Jag har sele på hundarna när de ska dra, tex en skrinda eller då jag spårar.
  Men den här typen av strypkoppel i form av en läderögla hänger fritt och jag har det till hundar som inte drar.
  MVH Mild.kachinas kennel

  • rplushundskola 8 mars, 2012 den 12:15 #

   Tack för din kommentar, alltid intressant att höra andra människors tankar. Givetvis är det ju inte så att hundarna automatisk drar i stryphalsband och inte alls i sele. Det handlar ju om vad de lär sig och varför. Det går enligt mig att lära en hund att inte dra i koppel med koppelkorrigeringar men minst lika bra (och med mindre negativa biverkningar) utan dem. Min erfarenhet är dock att hundar som inte får någon träning av något slag drar mindre i en frontknäppt sele än i ett stryphalsband. De verkar också bli mindre stressade.

 6. Alex 24 mars, 2012 den 12:27 #

  Hej! Hittade hit idag och tycker din sida är intressant.
  Detta med hundar som drar i vanligt halsband/stryphalsband är ju mycket vanligt och faktiskt skadligt för hunden. Eftersom den snedbelastas när den drar och får skador i kroppen. Hunden ”lutar sig” fram mot halsbandet det är då den blir snedbelastad.
  Nacke, rygg och luftvägar tar också skada av det.
  Jag har tre hundar och använder selar till alla, med en frontring. Alla tre går med slackt koppel, och utan att dra. De går för ”egen maskin” så att säga. Vilket gör att de använder sina kroppar på ett naturligt sätt.

  Om man vill att hunden ska dra i en sele, om den ska dra en kärra eller pulka, så tränar man den att dra och har en viss sele till det.

  Istället för att använda kopplet som ett ”styrredskap” använder jag röst, kroppsspråk och väven klicker för nyinlärningar, och kommunicerar med hundarna på det viset.

  Veterinärer och hund naprapater (heter de så?) rekommenderar allt oftare att man använder sele istället för halsband.
  Min förhoppning är också att fler väljer detta.
  Min erfarenhet är att hundarna blir mycket ”gladare” av att verkligen få vara hundar och använda sina muskler på rätt sätt, utan att behöva utsättas för ryck i koppel och ett halsband som drar åt.

  Det finns såklart undantag, men för det mesta använder folk koppel och halsband tyvärr på fel sätt.
  Jag vet att mina kan gå lungt vilket jag än använder, men för mig är det psykologiskt riktigt att låta dem gå i selar som ger dem friheten att röra sig obehindrat.

  • rplushundskola 24 mars, 2012 den 04:05 #

   Skoj att du hittat hit, hoppas du gillar bloggen!
   Jag håller helt med dig, har sele på båda mina och Deus, min rottis som drog konstant första året när jag tog över honom drar aldrig nu. YipYap min spralliga bordercollie har sprungit lös en massa och har en helt annan förväntan på promenaderna men sen jag började träna på riktigt har det blivit mycket bättre (jag var för lat för att koppelträna och hade honom lös typ alltid förut). Det är så värt att ha hundar som lärt sig att inte dra, snarare än låter bli för att det gör ont.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: