Grundfärdigheter för rallymixhunden

16 Aug

Ikväll höll jag rallymixkurs i Malmö och träffade ett härligt gäng för andra gången. Vi gick igenom lite nya skyltar, tränade på de från förra veckan och de gick en liten bana för att testa på det också. Jag har ändrat upplägget lite från tidigare kurser och försöker göra allting ännu tydligare. Ju mer jag lär mig om hundträning desto mer vill jag strukturera upp saker och dela ner beteenden i mindre bitar. Jag tror verkligen på det, att träna varje del för sig och sen sätta ihop i lite större delar som blir en helhet.

Oavsett om man tränar agility, lydnad, freestyle eller bara vill lära sin hund lite roliga tricks så krävs det att hunden kan vissa grundläggande beteenden. Samma sak är det ju med rallymixen och jag har med inspiration i en artikel om grundfärdigheter för rallylydnad skrivit om vad som krävs för att rallymixen ska flyta på bra. Det kan låta avancerat om man inte tränat någonting alls men vi går igenom de olika övningarna under kursens gång, det är inga konstigheter egentligen. En rallymixbana är baserad på skyltar uppbyggda av flera olika moment med bakgrund i lydnad, freestyle och vardagslydnad. Momenten kan plockas ut ur banan och tränas separat för att du ska kunna finputsa just det som du och din hund behöver bli bättre på. De olika beteendena som bygger upp momenten kan kallas för grundfärdigheter och för att ni ska kunna klara en skylt och i förlängningen en bana underlättar det om hunden kan dem utan och innan. Grundfärdigheterna lärs in med positiv förstärkning och först när hunden förstår övningen och är motiverad att göra den (dvs ni har roligt ihop!) kommer den att kunna göra den någorlunda pålitligt. Kom ihåg att det är du som ser till att hunden får rätt förutsättningar för att lyckas och det är du som motiverar den att göra uppgiften men det är ni som tillsammans tränar och har roligt!

· Målhand. I rallymix får man visa hunden med hjälp av handtecken, och målhand är ett utmärkt sätt att visa hunden var den ska gå. Hunden behöver kunna leta upp och följa en hand i rörelse. Bygg upp momentet gradvis och utveckla det gärna till diskreta handsignaler. Ser riktigt snyggt ut!
· Fokus – ögonkontakt. Det är inte tvunget att hunden håller ögonkontakt i rallymix men det ser trevligt ut och genom att lära hunden att titta på dig hindrar du att den tittar på andra saker som kan störa den. Den får också lättare att följa dina signaler och ni blir mer samspelta. Att hålla ögonkontakt minskar också problem med att hunden nosar i gräset. För de flesta hundar kommer detta ofta automatiskt, den söker sig till dig eftersom du står för vägledning och belöning. Jobba gärna med kontaktövningar, även med störningar och fokusera på den spontana kontakten. Låt hunden ta ansvar för träningen och kontakten, tjata inte på den!
· Hålla position. Hunden behöver inte gå perfekt ”fot/work”, men den ska följa dina rörelser i svängar etc. För att undvika minuspoäng ska den hålla samma position genom hela skylten, dvs den ska inte svaja fram och tillbaks. Lär gärna hunden en signal (verbal eller visuell) för sväng vänster eller höger om det behövs för att hunden ska följa med bättre.
· Sitt och ligg. Sitt och ligg ska hunden kunna utföra både vid din vänstra och högra sida, mellan och framför. Sitt kvar och plocka upp är varianter på sitt, där föraren går ett varv runt den sittande hunden eller plockar upp något från marken en bit från hunden utan att den ändrar ställning. De grundläggande momenten lärs enklast in med hunden mittemot föraren, nos mot näsa, eftersom man då ser exakt hur hunden gör. När beteendena är tillräckligt bra och hunden sätter sig på signal flyttar man in sig själv till hundens sida och lär på så vis hunden att utföra beteendena oavsett din position.
· Baklängesmarsch. Ett bra sätt att lära hunden linförighet/fritt följ och skillnad mellan fot och work är baklängesmarsch. Hunden följer dig nos mot näsa medan du backar. Klicka först för att hunden följer med ögonkontakt och belöningsplacera långt bakom din rygg. Hunden kommer då att söka sig in till din vänsta sida och du kan belöna för att hunden följer längre och längre sträckor (ultimat är om hunden går vid din sida och tittar upp på din rygg). När ni sen böjar gå framåt hamnar hunden i en bra fotposition. Lär in samma sak men belöningsplacera på höger sida för att lära hunden work. Använd om nödvändigt målhand för att guida hunden innan beteendena sitter helt.
· Ingångar. I rallymixen jobbar man med ”vanlig” lydnadsingång u-sväng till vänstersidan och alla andra ingångar är medsols. Från vänster till höger går hunden alltså framför och in på höger sida i en u-sväng. Från höger sida/mellan går hunden runt och bakom förarens rygg. Enklast är att lära hunden målhand som kan bli mindre och mindre handsignaler eller en bra verbal signal för hunden att göra de olika ingångarna. Viktigast är att signalerna för vilket som är vilket är tydliga så att den aldrig behöver tveka.
· Bakdelskontroll. Snygga vänster-ingångar, vänstersvängar, vänstervändningar, och vänstersnurrar är beroende av att hunden vet var den har sina bakben. ”Klossövningen”, som i korthet går ut på att lära hunden snurra runt en kloss med framtassarna på klossen och baktassarna på marken, är en utmärkt övning för att göra hunden medveten om sin bakdel.
· Stadga. Hunden ska kunna behålla sina positioner tills du ger signal att gå vidare. För en klickerhund är detta svårare än man tror eftersom de oftast blir belönade för att testa olika beteenden. Börja därför träna tidigt: det ska vara lika värdefullt att hålla sin position som att testa olika saker! Omvänt lockande och inlärning av frisignal kan vara en bra hjälp för att komma igång.
· Doggie-zen. Att kunna fokusera trots olika typer av störning är en nödvändighet och därför är det bäst att träna alla moment med doggie-zen. Om hunden kan göra momenten trots att favoritleksaken ligger bredvid, en skål köttbullar står vid skylten eller någon lockar på den har du stor fördel i störande tävlingsmiljöer/en stökig vardag. Läs mer om Doggie-zen här (lång läsning men väl värd!).
· Belöningarna. I Rallymix gäller det att kunna belöna på många olika sätt och att få hunden att uppskatta olika belöningar. Lär hunden att leka på många olika platser, att uppskatta godisbelöning, mysbelöning och röstberöm. Ett bra sätt är att genom premacks princip och värdeöverföring få hunden att gilla även belöningar som i dagsläget är mindre värda. Övningarna går ut på att det ena leder till det andra; för att få godis måste man leka, mys följs av lek och röstberömmet är ett löfte om att nu händer nåt skoj!
Artikeln är skriven med utgångspunkten vad jag hade velat veta tidigare. Jag tror att jag hade haft ut mer av min rallymixträning och fått säkrare beteenden om jag redan från början fokuserat på de olika delarna istället för att stirra mig blind på skyltarna eller ännu värre en lång bana. Vad tycker ni andra som tränar rallymix, är det överflödigt och krångligt med ett grundfärdighetsschema eller kan det vara ett bra stöd? Dela gärna med er av era tankar!

Annonser

4 svar to “Grundfärdigheter för rallymixhunden”

 1. Natasja Ravenklint 17 augusti, 2011 den 07:52 #

  En sak jag tänker på med grundfärdigheter kontra RallyMix är att grundfärdigheter för mig är förknippat med precisionsträning, och RallyMix är träning för att ha kul, oavsett om man vill ha precision eller inte. Om jag kom till RallyMix för att ha kul, och möttes av grundfärdigheter skulle jag antagligen bli avskräckt.

  När jag började med grundfärdigheter 2005 kom jag ingenstans i träningen. Jag tyckte bara att jag såg minimala resultat, kunde inte förstå vad det skulle ge mig, och min motivation föll som en sten i vatten.

  När jag och Malvina uppfann RallyMix så var det faktiskt ett helt nytt sätt att träna på – långt bort från grundfärdigheterna – man skulle komma igång genast och se resultat omedelbart och på det viset bli motiverad. Blev man intresserad av att jaga pluspoäng så skulle precisionen komma av bara farten (kanske skulle man lägga in grundfärdigheterna då?).

  Detta är inte menat som någon kritik, utan bara en åsikt från min sida. Alla skall vara lika välkomna i RallyMixen oavsett ambition med träningen. Det är grundtanken, sedan fungerar skyltarna som en slags ”grundfärdigheter”, och har man kommit till Elit i RallyMix kan man göra mer eller mindre vad som helst tillsammans med sin hund.

  Alltså grundfärdigheter, fast på ett helt annat sätt än hur Canis ser på det.

  Mvh
  Natasja

  • rplushundskola 18 augusti, 2011 den 11:57 #

   Jag håller helt med dig om att alla ska vara välkomna och jag skulle aldrig tvinga på nån något de inte är intresserade av. Rallymix är ju frivillighet rakt igenom!
   Det jag menar är att det kan vara svårt utan konkreta tips på hur man lär in de olika skyltarna och jag tror att allt blir lättare om man lär hunden vissa beteenden, sen är det ju bara att kombinera när man kommer till resp. skylt.
   Grundfärdigheterna ser jag som ett komplement för de som vill träna extra eller behöver tips på hur man lär in saker mer strukturerat, givetvis kan man gå kurs och träna rallymix utan att bry sig om grundfärdigheterna, men det känns logiskt för min del att lära hunden saker i mindre steg. Sen är jag ju knappast nån perfektionist eller tävlingsmänniska men jag märker hur stor skillnad det är på att lära hundarna vad vi vill att de ska kunna från grunden och att hoppas att de lär sig med tiden. Jag tror att vi ändå tänker rätt lika om det här, artikeln såg kanske dödsseriös ut, men sån är ju jag rätt sällan…

   Tack igen för att ni kommit på rallymix och att ni sprider sporten!

 2. Malin Cedergren/Björkhaga Hundskola 2 mars, 2012 den 08:05 #

  Jag tror att det är kanon med det här tänket när man lär ut RallyMix – det behöver inte vara något som är supertydligt, men att det ändå genomsyrar hur man lär ut skyltarna och hur man kan träna in dem! Jag tror att det här skulle hjälpa många och kommer att implementera det på mina kurser! =)) Så där lite i förbifarten, utan att lägga för mycket fokus på det, då ALLA ska kunna RallyMixa! =))

  • rplushundskola 2 mars, 2012 den 12:09 #

   Ja min tanke var ju inte att göra saker krångligare utan tvärtom, ett stöd för hur man kan lära in saker som gör själva skyltarna lättare. En bana är ju inte bara en massa isolerade skyltar utan den utgörs ju av beteenden som man kan lära in utan att ens se en skylt tänker jag. Men som sagt, lättare inte svårare måste ju va mottot!

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: