Jag är ingen naturbegåvning!

26 Okt

Förra helgen hade vi sista träffen med Canis klickertränarkurs och den här helgen har jag också spenderat i skolbänken. Jag är mitt uppe i hundpsykologutbildningen vid Hundens Utbildningsakademi och helgens tema var rädsla. Vi gick igenom hur rädslor fungerar, vilka olika strategier det finns för att arbeta med problemet och så tränade vi med en hund som tyckte att kor var obehagliga. Jag älskar att lära mig nytt och att dela erfarenheter och kunskap med andra som är lika insnöade. Kunskap är helt enkelt jäkligt hett!

Jag har dock lagt märke till att många människor fascineras av medfödda talanger och mystiska egenskaper som de inte riktigt förstår sig på. En del hundtränare har blivit kända för att de sägs/säger sig besitta en särskild förmåga men jag har aldrig riktig begripit hur folk kan gå igång så på det. Vad finns det för poäng i att vända sig till någon med medfödda superegenskaper, när man ändå bara är en vanlig dödlig? Man kommer ju ändå aldrig lyckas bli som dom…
Jag tycker det är betydligt mer logiskt att vända sig till någon som läst och tränat sig fram till sina färdigheter. Det känns mycket mer konkret och trovärdigt när man kan konstatera att om de jobbat sig dit de är idag så är det möjligt för vem som helst att göra det. Jag tror väl förvisso att en del människor har mer fallenhet för vissa saker och att det går olika snabbt att lära sig men grunden är ändå den samma. Den träning jag jobbar med är inte mystisk, knappast svårbegriplig och alla kan lära sig den!Jag sysslar inte med hemligheter, delar gärna med mig av träningstips och tycker det är fruktansvärt viktigt med konstruktiv diskussion angående metodval. Jag tycker det är bra mycket viktigare att kunskapen når ut till alla med hund än att någon tycker jag är märkvärdig som kan något de kanske inte kan. Jag har inte fötts med nån särskild förmåga, har inga speciella skills och jag är verkligen ingen hundviskare eller ledarfigur. Jag jobbar med träningssätt som en övervakad tioåring kan göra minst lika bra och jag tar gärna emot tips och nya idéer oavsett vem som kommer med dem. För mig handlar inte hundträning om att ha en magisk kraft, att vara nån slags allsmäktig ledare eller att ha haft turen att födas i valplådan för femtio år sen. Med tanke på hur många människor som delar livet med hund idag så måste hundträning bli enklare, mer lättillgängligt och framförallt kunna förstås av alla. Hundarnas liv står på spel och det är livsfarligt att låta ett par självutnämnda gurus använda hundarna som en del av myten om deras egen förträfflighet. Jag tycker förvisso att hundträning är oerhört komplext men det innebär inte att inte vem som helst kan lära sig vad man behöver kunna för att få en hund att trivas. Det finns en logik och det är därför jag fastnat för det här sättet att se på och arbeta med hundar.

Klickerträning handlar om att förstå hur vi (alla levande varelser) lär oss och hur konsekvenserna av våra val formar våra beteenden. Etologi är något som går att studera, hur beter sig djur i olika situationer, hur interagerar de med varandra och hur påverkar det vår relation? Hundträning i sin tur är en mekanisk färdighet, där vi kan träna oss själva och bli duktigare och duktigare för varje träningspass. Vi behöver inte födas med en förmåga och vi behöver inte ha ”tränat hund” i trettio år för att bli duktiga tränare eller få våra hundar att trivas med vardagen. Det enda vi behöver göra är att läsa, träna och vara uppmärksamma på våra hundars behov. Se så, ut och lär dig nu -geniet bor inom dig!

Annonser
%d bloggare gillar detta: