Att försöka få något vett ur Jeppe Stridh

14 Jan

Jag kom precis hem från en gratisföreläsning med Jeppe Stridh på Malmö Djursjukhus. Jag skulle tippa att Jeppe är en av de instruktörer i Sverige som jag har som absoluta motpol på så väldigt många sätt. Jag hade tittat lite på hans serie Hundkoll som gick på SVT för ett par år sen, läst hans bok Flockledare på två ben och kollat igenom hans videos från hemsidan samt läst hans frågespalt. Men inte minst hade jag pratat med människor som gått kurs hos honom och försökt sätta mig in i hur han faktiskt tränar. Föreläsningen var lite av en besvikelse, han pratade ingenting om sina träningsmetoder men jag fick i alla fall bekräftat att han är en rätt osympatisk herre som jag inte skulle vilja gå på kurs hos, även om han var bra med hundar.

Jag är lite kluven inför att diskutera andra instruktörer, jag pratar gärna träningsmetoder men tycker att det sällan är konstruktivt att överhuvudtaget diskutera personer. Jag har därför haft lite kval om hur jag ska återge föreläsningen på ett rättvist sätt men tänker att man får ta det för vad det är, mina intryck från dagen.

Jag hade övervägt om jag skulle ställa mina frågor på slutet, om jag skulle ifrågasätta eventuella faktafel eller bara sitta tyst och lyssna. Jag hade hemskt gärna diskuterat hundträning med honom men insåg efter en kvart att det inte skulle vara någon poäng. Det skulle knappast blivit någon diskussion för han bemödade sig inte ens att besvara de funderingar som var helt okritiska till hans metoder. Hans sätt att bemöta frågor och behandla sina intresserade åhörare var överlag väldigt anmärkningsvärt och rätt deprimerande. Han slängde ur sig nedlåtande kommentarer om framförallt kvinnor men lyckades även med konststycket att förolämpa i stort sett alla som ställde frågor genom att kalla dom dumma i huvudet eller skämta bort deras problem. När någon ställde en fråga som han inte förstod eller hade svaret på drog han till med en historia om något helt annat. När någon ifrågasatte vad han sagt tidigare förlöjligade han frågeställaren och vände sig direkt till någon annan. Jag nöjde mig med andra ord att lyssna och se på hur han behandlade sin publik istället. Jeppe försöker ju använda sig av någon slags humor och han ger mycket exempel på hur löjligt människor (framförallt kvinnor än en gång…) beter sig med sina hundar, tanken är nog att det ska vara lite tokroligt och avväpnande. Han delar gärna upp gruppen och hittar nån att peka ut som korkad, nån som smart, nån som fjollig och så vidare. Funktionen är väl, som i alla andra grupper som fungerar på samma sätt att man inte vill sticka ut och riskera att bli den som alla hånskrattar åt. Ett väldigt klassiskt sätt att få folk att inte ifrågasätta eller säga emot, flitigt använt av mobbare och översittare världen över.

Jag måste medge att någon gång lyckades han rätt bra med nåt skämt och jag hade svårt att hålla mig för skratt men oftast var det sämsta klassens buskishumor och jag insåg att jag nog skulle lärt mig mer om hundträning om jag kollat på Stefan och Christer. Han pratade nämligen väldigt lite om vad man faktiskt skulle göra. De tips han gav var väldigt allmänna och kunde kommit från vilken hundkunnig människa som helst. Det känns inte direkt som rocket science att man ska avdramatisera kloklippning genom att ha klotången framme ofta, att man ska vara noga med att försäkra sin hund eller att en hund blir knäpp om man bara kastar boll till den dagarna i ända. Det var med andra ord väldigt lite jag inte höll med om och med tanke på hur olika våra träningssätt är tycker jag att man är väldigt vag om man inte är tydligare än så. Och vaghet är som vi alla vet ett tecken på att man inte riktigt vet vad man sysslar med.

Jeppe var däremot väldigt tydlig med vad han tycker om människor som utbildat sig i hundkunskap av olika slag. Personligen tycker jag att det är av största vikt att man håller sig uppdaterad inom vad etologin och inlärningsforskningen kommer fram till, för att kunna förfina sina metoder och utveckla sin hundsyn så där var vi iaf inte eniga. Det märktes tydligt i hans syn på hundar. Han verkar vara av åsikten att hundar vill slåss och pippa (hans eget val av nittiotalsord) och det är i princip det dom vill, hela tiden. Han varnade bland annat för att försöka lukta sin hund i örat (för att kolla så det var friskt) eftersom det fanns en stor risk att bli biten om man gjorde det. Jag känner nog faktiskt inte någon hund (som inte blivit misshandlad i ett tidigare hem) som ens skulle komma på tanken att bita sin husse eller matte i en sån situation.

Jag är helt övertygad om två saker när det kommer till hundar, man ser det man vill se och man får det man förtjänar. Om man vill se hunden som ett vilddjur (Jeppes ordval) så kommer man att se konflikter, uppmärksamma konflikter, ta konflikter och få konflikter. Om man uppfostrar en hund med hårda metoder, bestraffningar och hot och dessutom inte tar hänsyn till stressnivåer så kommer man få en hund som är okänslig för små signaler och direkt tar i om den hamnar i en konflikt. Det är med andra ord inte särskilt konstigt att hundar i Jeppes värld är bitska, våldsamma och i ständig kamp med sina hussar och mattar. Den verkligheten är gudskelov inte samma som jag lever i för de hundar jag träffar på kurs är älskade familjemedlemmar. Det är hundar som får lära sig vad vi vill att de ska göra och som växer upp med förståeliga regler för hur man kan bete sig och inte.

En vän beskrev för ett tag sedan att hon trots allt tyckte det var skönt att Jeppe var som han var. ”Jag gillar Jeppe, för han är lika jävla otrevlig mot människorna som han är mot hundarna…” och det stämmer ganska väl. Jag har så svårt att föreställa mig varför man vill gå kurs hos den här mannen och de människor jag pratade med efteråt var inte särskilt imponerade. Jag frågade om de fått några konkreta tips på hur de skulle lösa sina problem och de tog glatt emot information om våra kursstarter och privatlektioner.

Förutom att prata försökte han även visa den så viktiga AV- och PÅ-knappen som alla hundar bör ha. Han tog upp sin nya pudel som han skaffat ”efter som han vill visa att han är antirasist” med förklaringen ”Jag har inget emot svarta, krulliga djävlar”, det kändes sådär modernt. Hunden ville iaf inte alls bli igångbusad av Jeppe, den slickade sig om munnen och tittade bort och flackade med blicken. Jeppe försäkrade oss om att det var fel på underlaget, att hunden visst älskade att leka med honom. Jag kände mig sådär övertygad. Undvikande är en dokumenterad konsekvens av användande av obehag i träningssituationer.

Det var trevligt att träffa folk där och få ett kvitto på att man är på rätt väg när det kommer till bemötande och pedagogik, om jag gör tvärtom mot vad Jeppe gör så ska det nog gå bra. Men det allra bästa med föreläsningen var ändå att se mina klickertränande vänners ansikten lysa av entusiasm när vi lämnade djursjukhuset. För sällan blir man väl så sporrad att träna som när inskränkta gubbar försöker förlöjliga det man ser resultaten av varje dag!

60 svar to “Att försöka få något vett ur Jeppe Stridh”

 1. MARIE 14 januari, 2012 den 08:47 #

  Tycker att det är dåligt att du inte ifrågasatte honom när han höll på som han gjorde med hundar, förlöjligande, och kvinnor!!

  • rplushundskola 15 januari, 2012 den 05:37 #

   Jag kände att det inte var någon mening att ens försöka diskutera med honom. Har annat att lägga min energi på, tog och pratade med besökarna istället för att ge dem en annan väg att jobba. Som tur var fanns det andra vettiga människor där som ifrågasatte vad han sa!

 2. Stinastygg 14 januari, 2012 den 09:21 #

  Jag beundrar dig. Själv skulle jag inte klara av att 1; hålla tyst, och 2; sitta kvar hela föreläsningen ut… Fy fan (ursäkta språket)!

 3. Gunvi Sund 15 januari, 2012 den 11:59 #

  Ha, ha, ha…Jättekul att du uppmärksammar falskspelare på ett sådant humoristisk sätt och besparar oss andra mödan att slösa vår tid och energi på en gammal dinosaurie.

 4. Gunvi Sund 15 januari, 2012 den 12:00 #

  Ha, ha, ha…Jättekul att du uppmärksammar falskspelare på ett sådant humoristisk sätt och besparar oss andra mödan att slösa vår tid och energi på en gammal dinosaurie.

 5. Minerva 16 januari, 2012 den 11:20 #

  Alltså åh, tack för den här bloggen! Man blir alltid pepp när man kikar in här och av någon anledning så blir man verkligen peppad av detta inlägget med, så tack för det. *bockar*

  • rplushundskola 16 januari, 2012 den 11:39 #

   Tack Minerva! Det är meningen, hoppas fler tänker som du. Sprid gärna hemsidan och tipsa folk om att gilla R+ Hundskola på fakebook. Ju fler som läser desto mer motiverad blir man ju att skriva!

   • Jenny 16 januari, 2012 den 04:03 #

    Kan inte säga att jag blir peppad eller speciellt medryckt av ditt blogg inlägg. Kan ju vara för jag är en alla dom som faktiskt enligt dig är totalt dum i huvudet. Jag gillar Jeppe. Har gått hans kursen med fem olika hundar. Har någon av er testat? Troligen inte. För visst är det lätt att sitta i soffan och peka finger och slå ner på andra. Själv kan jag inte uttala mig om era metoder. Vet att det inte fungera på min jaktgalna tysk som bara såg godis och mat som något man kunde ta när det inte fanns NÅGONTING annat i närheten. Tråkigt att man tog Jeppes kommentarer så fel dessutom.Det handlar inte om o nedvärdera folk i Jeppes kommentarer det är att man ska se det roliga och lite komiska i livet men gud hjälpe om vi svenskar skulle släppa på vår ”upptaight-ness”. Innan man kränker och nedvärderar andra bör man ta reda på fakta. Har inte sagt något ont alls om er rörelse och det är ju så att metoden man använder måste ju fungera för just den personen. Önskar Er all lycka till i framtiden och hoppas att ni får ett bra 2012. Trist bara att vi inte alla kan vara lika frisynta…..

   • rplushundskola 16 januari, 2012 den 04:54 #

    Tack för att du kommenterar! Jag tycker absolut inte att du är dum i huvudet och är hemskt ledsen om du tog inlägget på det sättet. Jag har inte gått kurs hos Jeppe men skulle gärna gå med utan hund för att se vad han lär ut. Jag har som jag skrev i inlägget läst hans bok, kollat filmer och försökt bilda mig en så rättvis bild jag bara kan. Det var också därför jag gick på föreläsningen, tycker inte man ska uttala sig om saker om man inte satt sig in ordentligt i. Och jag tycker alltid att ev kritik måste vara rättvis och trevligt framförd.

    Om man har en hund som är väldigt intresserad av jakt, andra hundar eller något annat i omgivningen så måste man givetvis lägga in det i träningen på rätt sätt för att kunna få ett hållbart resultat oavsett vilka metoder man använder. Jag vet flera klickertränare som tränar jakthundar med fantastiskt bra resultat med enbart positiv förstärkning och negativt straff (som alltså inte har något med fysiska tillrättavisningar att göra). Läs gärna mer om termerna här och kolla upp Canis som har en hel del hundinstruktörer som tränar för jakt.

    Jag förstår också att Jeppes sätt att vara är menat att vara lite humoristiskt och tokroligt och som jag skrev så är han ju rätt rolig att kolla på. Men det har också, vad jag kan se en helt annan funktion, nämligen att göra det svårare att kritisera eller ifrågasätta vad han säger. Jag tycker inte att han gav ett enda rakt svar under föreläsningen och flera av de åhörare som jag pratade med efteråt sa att de kände sig rätt dumma som ens öppnade munnen. Som instruktör tycker jag att man har ett ansvar att svara på frågor om träningsmetoderna man tillämpar, man måste kunna förklara på ett trevligt och lättförståeligt sätt varför man gör som man gör. Jag skulle aldrig säga något jag inte kan backa upp eller förklara hur det fungerar. En stor skillnad mellan låt säga mig mitt och Jeppes sätt att jobba är ju att det finns en logik i mina träningsmetoder som gäller oavsett hur hunden är. Det är inte alltid samma övningar och det kräver givetvis olika mycket arbete men jag vet hur hundar lär sig och utgår alltid från det.

    Jag känner mig rätt frisynt men övertygad om att de metoder jag använder just idag är de bästa men skulle jag lära mig något nytt imorgon så skulle jag genast gå vidare och överge de metoder jag hade dagen innan. Jag skriver om mina kursplaner allteftersom jag utvecklas och är tycker att det är bland det allra viktigaste när man jobbar som instruktör. Att kunna ta in olika arbetssätt och hitta det mest effektiva och roliga sättet att jobba!

    Tack för att du kallar oss en rörelse förresten, det gör mig stolt att höra!

 6. Lena Karlsson 20 januari, 2012 den 10:11 #

  Att försöka få något vett ur Jeppe Stridh
  Jag tycker att du är orättvis mot Jeppe i din blogg.
  Gick du till föredraget för att finna fel eller hade du ett öppet sinne?
  Att du inte fick diskutera med honom var självklart. Det var ju en föreläsning. Folk hade kommit dit för att lyssna på Jeppe och inte på en diskussion. Jag lyssnade förmodligen på samma föredrag den 16:e på Malmö Viltvårdsförening och gick därifrån klokare och med ny inspiration för träning av mina hundar. Att ge konkreta råd vid en föreläsning är svårt allt beror på omständigheter. Men ett av råden Jeppe gav var att se på din hund, läs den. Ett gott råd! Du skriver att du skulle lärt dig mer om hundträning om du lyssnat till Christer och Stefan. Är det där du fått delar av din utbildning?. Att Jeppe uppfostrar hundar med hårda metoder känner jag inte till. Däremot är han hård mot oss hundägare som bär oss dumt åt mot hunden. Budskapet med 95% kärlek framhåller han hela tiden och att det finns situationer där man måste ha en av och på knapp. Att man kommer längre med en trygg och lycklig hund är inte bara din teori det är även Jeppes. Det är oomstritt att Jeppe har stor framgång med sina kurser och hundar. Jag har gått flera kurser med mina hundar och tycker att det fungerat mycket bra.

  • rplushundskola 20 januari, 2012 den 01:46 #

   Hej!
   Tack för att du kommenterar inlägget, intressant att höra hur du ser på saken. Jag gick till föreläsningen för att höra vad Jeppe hade att säga om hundträning och hur han förklarar sina val av metoder. Det som slog mig var som jag skrev på bloggen inte direkt träningssättet för det pratade han knappt något om alls utan hans sätt att bemöta publiken. Jag blev lite besviken för jag hade velat höra mer om hur han faktiskt tränar hundar och det kände jag inte att jag fick svar på. Jag baserar alltså min kritik på vad jag sett i hans filmer, läst i hans bok och i hans frågespalt. Jag har också hört direktberättelser från människor som gått hans kurser.
   Det är liksom inte något kontroversiellt att säga att han använder bestraffning i sin träning, han säger det själv fast han kallar det ”av och på-knapp”, ”korrigering” och sånt istället för att säga att han rycker i kopplet, slår hunden (med hand, koppel eller keps) eller hotar den med det samma.

   Jag tror att vi kanske har olika syn på vad man lär sig bäst av. Det gäller säkert hundträningen men även hur chefer, föräldrar, lärare och andra bör bete sig för att man ska känna sig trygg och utvecklas. Personligen lär jag mig mer av en vettig pedagog som är sympatisk, förstående, rak och tydlig utan att vara taskig eller nedtryckande. Jag lär mig bäst när jag får testa mig fram och när den som lär mig ser till att jag kan lyckas göra rätt och sen gradvis höjer svårighetsgraden för en stabil inlärningskurva. Jag hade inte stannat en dag på en hundkurs med en instruktör som Jeppe Stridh för jag betalar för att bli trevligt bemött och få konkreta träningsråd. Det är sorgligt att hundarna inte kan lämna kurser de inte trivs med för då hade nog hundträningen utvecklats betydligt fortare.

  • Lotta 13 februari, 2012 den 02:10 #

   Kan bara hålla med dig,har oxå gått ett antal kurser hos Jeppe men även hos de som blivit utbildade hos honom. Precis som du säger så är det ägarna Jeppe är hård mot och visst det är ord och inga visor som gäller i vårt agerande som hundägare på hans kurser, vilket jag tror har hjälpt många av oss kursdeltagare! Det som förvånade både mig och min man mest det var att det Jeppe tjatat mest om på kursplanen har varit att vi ska vara glada, roliga, påhittiga samt att berömma sin hund mycket att hunden ska tycka att det är skitkul att vara med sin ägare!

   • Lotta 13 februari, 2012 den 02:19 #

    Ps: Jag var oxå på Jeppes föreläsning på djursjukhuset den dagen och stannade kvar en bra stund efteråt, och den hunden du såg som satt och såg alldeles förstörd ut den såg då inte jag! Att förvänta sig att han skulle visa på/av som innebär livad lek med hunden på några engångspallar med en storpudel kan jag tycka skulle visa på bristande omdöme om hundens säkerhet!

   • rplushundskola 15 februari, 2012 den 01:15 #

    Jag har aldrig hävdat att hunden satt och såg förstörd ut. Men någon påknapp såg jag inte direkt och enligt vad jag lärt mig hänger hundens undvikande beteende ihop med sättet som Jeppe tränar på. Många klickerhundar jag träffat älskar att leka och har lärt sig självkontroll sedan de var valpar, det går finfint att lära in av/på utan att använda sig av korrigeringar.

   • rplushundskola 15 februari, 2012 den 01:25 #

    Det finns en massa olika idéer om hur man ska utforma sin pedagogik och personligen gillar jag att lära mig saker av människor som är respektfulla, roliga och medkännande. Jag tycker det är en grundförutsättning för all utveckling att man kan ifrågasätta och få ärliga och sakliga svar från sin instruktör/lärare. Studier på råttor har visat att de blir mer stressade av att ibland få belöning och ibland bestraffning än om de bara får bestraffning och jag tror att hundar och vi människor fungerar på liknande sätt. Barn som växer upp hos föräldrar som skäller ut dem eller slår ena dagen för att direkt efteråt gulla med dom tror jag blir mer stressade och mår sämre än barn vars föräldrar är otrevliga alltid. Det handlar ju om att utveckla en strategi för att hantera situationen och det är betydligt svårare för de som bestraffas/belönas så oförutsägbart. Bäst mår troligtvis de som aldrig blir bestraffade utan får lära sig färdigheter och förstås gränser och regler på ett förståeligt, roligt och tryggt sätt. Människor är människor och hundar är hundar men när det kommer till lärande så sker det enligt samma principer oavsett art.

 7. lena gunnarsson 2 februari, 2012 den 08:28 #

  Tur att jag inte satt i den publiken, kan jag säga…

 8. Lotta 16 februari, 2012 den 03:12 #

  (Hunden ville iaf inte alls bli igångbusad av Jeppe, den slickade sig om munnen och tittade bort och flackade med blicken. Jeppe försäkrade oss om att det var fel på underlaget, att hunden visst älskade att leka med honom. Jag kände mig sådär övertygad. Undvikande är en dokumenterad konsekvens av användande av obehag i träningssituationer.) Du har helt rätt det sa du inte, utan det var min tolkning utifrån den här texten. För de som inte varit där kan jag mkt väl tänka mig att de ser en hund framför sig så som jag tolkade din beskrivning! Och jag vill vara tydlig med att den hunden såg inte jag där den dagen! Vidare låter det helt fantastiskt med resultaten av din klickerträning och det får jag gratulera dig till, dock passar det inte alla! Jag har själv gått kurs med klicker, det var inte min grej. Det jag är ganska rejält trött på är att en stor skara människor i hundsverige anser sig ha någon forma av ensamrätt att gnälla över över andras metoder och då tänker jag bl.a. på klickerfolket och andra utövare av de såkallade ”mjuka metoderna”. Som om alla de andra utövarna skulle vara några slags militäriskt råbarkade människor utan känslor för sina hundar! Jag tror att de flesta av oss vill ha en bra och rolig tid tillsammans med våra hundar. Det viktiga är väl ändå att fler hundar i Sverige har det bra och jag vet att jag och (många andra) har fått mkt hjälp att få mina hundar till ett aktivt och fritt liv mkt tack vare kurserna hos Jeppe! Tycker det vore bra om man kunde acceptera att vi människor är olika och det viktiga är att vi engagerar oss i hundarna vi skaffar och tar ansvar för dem. Alltför många hundar kommer inte ut på promenader, blir inlåsta när det kommer folk m.m. för att deras ägare har misslyckats totalt med deras fostran många gånger till trots att de tränat flitigt på ex.v. SBK från början och det tycker jag är sorgligt. Tänk om dessa människor kunde få hjälp hos dig, Jeppe eller sist men inte minst SBK så hade mycket för dessa hundar varit vunnit! Om det är klickermetoden som är det vinnande konceptet inom hundträning så kommer detta att visa sig i sinom tid , det kan jag nästan lova men under tiden hade det varit trevligt om hundsverige kunde sluta o kasta skit på varandras olika metoder och framgångar!

  • rplushundskola 22 februari, 2012 den 01:22 #

   Fint att höra hur du tänker och jag håller med dig en hel del. Jag förstår verkligen hur du menar och om det bara handlade om metoder så kan jag hålla med dig om att det skulle vara drygt om folk bara klagade på alla andra som inte tyckte som dom. Nu är det ju inte riktigt så utan det handlar om hundsyn och effekterna av de aktuella träningsmetoderna. Jag tycker tex det är helt ok, till och med viktigt att ifrågasätta människor som sprider hundträningsmetoder som baserats på felaktiga uppgifter. Om etologin och inlärningsforskningen kommer fram till att hundar inte alls är på ett sätt som vi tidigare trott måste vi ju anpassa våra metoder efter den nya informationen. Att ifrågasätta instruktörer som lär ut gamla idéer är ju ett sätt att utveckla hundträningen och göra den bättre. Jag ifrågasätter inte andra människors kärlek till sina hundar och kan säkert hålla med om en massa saker de säger men om de säger något som inte stämmer så ifrågasätter jag det. Detsamma om de lär ut metoder som har en massa negativa konsekvenser vilket jag anser att ex koppelkorrigeringar har. Jag har inte jobbat med hundar särskilt länge men har redan haft flera klienter vars hundar fått problem av att gå på kurs eller privatträning hos instruktörer som jobbar med korrigeringar. En av hundarna utvecklade allvarliga aggressionsproblem och bet tre personer efter att han korrigerats och skrämts av instruktören. Anledningen till att de sökte hjälp hos instruktören i fråga var att hunden drog i kopplet. Jag har också mött människor som på kurs fått sin hund misshandlad (slag i ansiktet exempelvis), fått höra att deras hund som kissade på sig av rädsla bara protesterade, att de skulle bita hunden i nosen om den försökte ta mat från bordet och en massa andra konstiga saker. En annan instruktör, som kallade sig ”mjuk” gav tipset att slå hunden med en käpp på nosen om den gick framför matte på promenad. Ytterligare en fick tipset att inte göra någonting alls när hunden gjorde utfall på utfall på kurs och tyckte det var bra när hunden till slut föll ihop helt utmattad av utfallen. Just nu jobbar jag med en hund som biter matte om hon rör honom när han tittar på en annan hund eftersom han tror att hon kommer bestraffa honom som hon gjort förut (efter råd från instruktör). Utöver att det har en massa risker så är jag emot bestraffningar på etiska grunder. Jag tycker helt enkelt inte att vi har rätt att slå, rycka, elchocka, skrämma, sparka, nypa och hota hundar. Misstänker att människor hade just den här diskussionen för x antal år sedan, fast då gällde det barnaga.

   Så för att förtydliga, jag vänder mig emot dålig träning oavsett vem som bedriver den och oavsett vad de kallar sig. Jag har väldigt stora problem med att sk mjuka tränare försöker locka, muta istället för att lära hunden saker och det kritiserar jag också, för det är dålig träning men grejen är att det inte har samma förödande konsekvenser som bestraffningar ofta har. Önskar precis som du att fler tog hjälp, gick kurs och engagerade sig i sina hundar, mycket skulle säkert bli bättre av det. Jag är också övertygad om att klickerträning kommer växa ännu mer, just därför att det är en rätt öppen och konstruktiv företeelse där det går att kritisera, diskutera och omvärdera saker i takt med att man lär sig mer. Klickerträningen utvecklas hela tiden. Den träning som bygger på korrigeringar ser i princip likadan ut nu som för femtio år sen, det känns inte som ett vinnande koncept för framtiden.

 9. Katarina 1 mars, 2012 den 12:21 #

  Jag ska hämta hem vår första valp om en vecka och jag är alldeles förvirrad…försöker söka information och lära mig mera om hur jag ska gå till väga. Insåg inte att det råder ”krig” mellan olika förespråkare för olika sätt att fostra hund. Hjälp!

  • rplushundskola 1 mars, 2012 den 12:30 #

   Förstår att du är förvirrad, det är många olika bud och som husse/matte får man en himla massa ”goda råd” hela tiden. Det viktigaste tycker jag är att se på hur en hund lär sig, vad som är logiskt och vetenskapligt uppbackat och vad som känns bra i hjärtat. Om man kan lösa en situation utan konflikter och våld/hot om våld så är det för mig självklart att göra just det. Hoppas du hittar en väg som både du och din valp trivs med.

 10. angelica 30 mars, 2012 den 10:43 #

  Vill bara säga att Jeppe är en så himla bra tränare!! Så mycket hjälp jag har fått med min kaxiga lilla hund. Han är en helt annan hund nu och det är underbart!! Jag har gått på flera andra kurser då man bara använde godis hela tiden och då gjorde ju hunden som jag sa, men fort godiset inte fanns så var problemet där igen..
  det finns helt inte någon bättre hundmänniska än Jeppe han är så kunnig!
  20ggr på annan kurs hjälpte inte mot vår skälliga hund Men efter en träning hos Jeppe så kunde jag hantera problemet och så var det borta, fantastiskt. Jag är så himla glad att jag började hos Jeppe!
  Hoppas ni provar att gå en kurs, ni kommer verkligen inte ångra er! Lycka till.

  • rplushundskola 3 april, 2012 den 01:34 #

   Tack för din nyanserade kommentar. Skulle gärna gå och kolla på en kurs hos Jeppe, fast utan hund i så fall. Ha det fint!

 11. detblir 5 november, 2012 den 04:08 #

  ”en vettig pedagog som är sympatisk, förstående, rak och tydlig utan att vara taskig eller nedtryckande.” Dina ord!
  Att vara en vettig pedagog e viktigt när man tränar en hundägare eller annan människa i t.e.x skolan.., då e det viktigt att vara sympatisk o förstående!

  Men ett djur som hunden faktiskt e, så e det viktigare att vara tydlig, bestämt o så enkel som möjligt i kommunikationen! Visst ska man förstärka bra beteenden o när hunden e lugn o trevlig, men om man inte korrigerar hundens felbeteenden så lär den inte fatta att den gör fel! 1+1=2! Mycket svårare ekvationer ska man inte begära att hundar ska förstå!

  Jag tycker det mutas för mycket m godis hela tiden. Godis/mat kommer alltid att ses som en positivförstärkning av ett djur! Så man lär in trick o liknande. Men om en hund skäller o gör utfall mot en annan hund o träningen består av att undvika mötet, gå bort o sedan mata när hunden e lugnare en bit därifrån, vad förstår du hunden?

  Eftersom den får mat o sitter en bit ifrån så har ju inget problem lösts, bara undvikts/sopats under mattan. Hunden har ju belönats för sitt utfall bara några sekunder senare o oftast så har hunden inte landat o går på tomgång när förstärkningen kommer.
  Hundens sinnesstämning e fortfarande upphettsat när den sitter där o tittar på hunden lite på avstånd o får beröm i form av godis. Man förstärker bara beteendet så tror jag!
  Logiskt i alla fall!

  • Emilia & Strike 24 augusti, 2013 den 05:06 #

   Att ge hunden godis EFTER att den har gjort utfall är meningslös, precis som du säger. Man går bort för att öka avståndet så att hunden inte går upp i varv och är mottaglig för inlärning, man lär in matassociationer/laddar positiva känslor i det hela, troligen kommer man ha så småningom få en hund som tittar på föraren och vill ha mat när den ser en annan hund och så utvecklar man detta genom att minska avståndet och belöna rätt beteende – hunden får maten endast när den uppför sig väl och matte/husse planerar in sin träning så att hunden inte går in i sin ”red zone” istället för att skapa en ”red zone”-situation och korrigera detta (med alla risker detta innebär) som vissa andra jobbar med.

 12. Greta & Bono 16 januari, 2013 den 01:58 #

  Hej! Jag kollade precis på ett filmklipp med denna Jeppe och funderade på vad detta var för människa. Han hade en… Speciell framtoning om man säger så och jag kände mig inte helt övertygad om det han sa heller. Men vad vet jag liksom, nybliven hundägare och totalt nybörjare på precis allt. Så jag googlade hans namn och får upp ditt blogginlägg. Och jag har aldrig varit så säker på att jag vill träna positivt med min hund som nu. Tack! :)

  • rplushundskola 16 januari, 2013 den 07:18 #

   Tack för kommentaren, jag hoppas att du ska trivas ihop med din hund och att ni får många fina år ihop. Det är så vansinnigt mycket roligare att träna med positiv förstärkning som grund. Hoppas att vi ses på kurs eller liknande i framtiden!

 13. Therese 16 januari, 2013 den 11:31 #

  Starkt av dig att gå på Jeppes föreläsning. Själv hade jag haft väldigt svår att sitta tyst och lyssna på sådan okunskap och det våld han förespråkar. Fysiskt som verbalt, mot såväl hundar som kvinnor.

  Läste genom kommentarerna, och blev glad att se att vi som främst jobbar med positiv förstärkning, ses som en rörelse :)

  • rplushundskola 16 januari, 2013 den 11:46 #

   Alltså så fruktansvärt var det inte, det var spännande och underhållande. Och lite tragiskt. Skulle inte vilja anklaga honom för att vara nån förespråkare av våld mot kvinnor dock, fast det var kanske inte så du menade..

   Vi är ju en rörelse. Vi vill ha någonting annat än det här, förändra saker. Vi ser på hundar på ett fundamentalt annorlunda sätt från folk som arbetar med korrigeringar. Det är kanske därför det är så svårt att förstå hur den andra sidan resonerar ibland.

 14. Annica 23 maj, 2013 den 07:03 #

  Så skönt att läsa detta!!! Jag tittade på några av hunkollsprogrammen när dom gick men var tvungen att sluta för jag mådde såå illa av alltihop. Av någon anledning dök herr Stridh upp på youtube när jag sökte på hundträning och jag tänkte då att håller den f-n på än: fattar inte folk? Så gick jag in på hans hemsida och kollade och det var bara positiva kommentarer och beröm och jag blev kall när jag tänkte att så många hundar utsätts för hans ideér. Men så kom jag också på att jag skrev inlägg på hans blogg där jag kritiserade hans metoder och också påpekade hur fel hans filosofi med 95% kärlek klingar i öronen, jag trodde inte det fanns något alternativ till 100 %! Han svarade mig på ett ganska otrevligt sätt och mina inlägg togs bort!! Så all kritik han får suddar han väck. Då jag sökte på internet efter någon annan infallsvinkel på denna ”hundexpert” hittade jag hit och så lättad och glad jag blir, har sett flera av dina klipp på youtube och är imponerad, tack för alla klipp och inspiration och jag tackar å alla hundars vägnar för din vänliga träningfilosofi!!!

  • Annica 23 maj, 2013 den 08:02 #

   Hej igen! Nu måste jag rätta mig! Blandade ihop dig med länken du angav till Emily och Martina och misstog dig för en av dom, har alltså förmodligen inte sett dig på Youtube men jag antar att eftersom du länkar till dom är din filosofi i samklang med deras :) Och jag är fortfarande inte positiv till Stridh!!

   • Angelo 28 maj, 2013 den 01:20 #

    Det diskuteras fortfarande om vänlig och (icke vänlig?) träningsfilosofi…, synd att fokus inte ligger på effektiv och icke effektiv träninsfilosofi istället!!

   • rplushundskola 28 maj, 2013 den 03:23 #

    Jag håller med, jag diskuterar hellre effektiva/ineffektiva träningsmetoder då det för mig är helt uteslutet att använda något annat än hundvänliga metoder.

   • rplushundskola 28 maj, 2013 den 03:24 #

    Ah!
    Jag misstänkte det, vi tränar enligt samma grundtanke, även om Emily och Martina lockar mer och jag föredrar att forma fram beteenden genom shaping så långt det är möjligt.

  • rplushundskola 28 maj, 2013 den 03:26 #

   Jag kan tänka mig att det är som du beskriver, har själv inte haft någon kontakt med honom, annat än på föreläsningen och det är den jag skrivit inlägget utifrån.
   Jag och Jeppe lever nog i lite olika världar och har i grunden helt olika sätt att se på hundar så det gör nog att själva diskussionen kring metoder blir lite fel hur vi än gör. Skulle vara intressant att diskutera det nån dag dock!

   • Angelo 28 maj, 2013 den 04:34 #

    Rätt typ av korrigering är knappast ovänligt! Fel typ av all typ av träning/uppfostran kan vara ovänlig.., absolut! Men det bottnar i grunden i okunskap om hur och när en korrekt korrigering görs! Hundar korrigerar varandra hela tiden.., det ända språket de kan kommunicera med varandra för att ”säga ifrån”.., innebär det att hundar är ovänliga med varandra hela tiden eller att det helt enkelt är deras språk?!! Djur kan knappast ta en konstruktiv diskution med varandra för att hindra ett beteende.., vilket inte vi hundägare heller kan göra med våra hundar…

   • rplushundskola 28 maj, 2013 den 10:44 #

    Mina hundar korrigerar inte varandra hela tiden. Men man blir väl som man umgås antar jag.

 15. Annica 28 maj, 2013 den 05:08 #

  Nu ska vi se om jag kan använda rätt ord här eller rättare sagt förklara varför jag väljer ordet vänlig som för mig är synonymt med att man jobbar från hjärtat och med positiv grundsyn. Effektiva metoder finns det ohyggliga exempel på så det vill jag inte använda men vänlig är inte det samma som mesig för mig! Jag tror att det beror lite på hur vi tolkar orden och vad det gäller Jeppe Stridh så har jag inte uppfattad honom som vänlig vare sig mot hundar eller människor, däremot kanske han metoder är effektiva eftersom han fortfarande håller på.

  • Angelo 28 maj, 2013 den 05:16 #

   Jo istället för att jobba med hjärtat som framförallt kvinnor vill göra, så kanske det borde vara med hjärnan och logik, som man jobbade med problem först och främst! Inget fel dock att ha hjärtat på rätt ställe.., men lagom är bäst.. Dessutom så jobbar Jeppe främst med ”problemhundar”! Och som du nämner så måste hans sätt att jobba vara effektivt för att han ska kunna hålla på än efter många många år! Precis som C.Millan!! Utan effektiva framsteg så hade ingen av dessa jobbat idag!! Fick dock varken kommentar eller svar på; ” Hundar korrigerar varandra hela tiden.., det ända språket de kan kommunicera med varandra för att ”säga ifrån”.., innebär det att hundar är ovänliga med varandra hela tiden eller att det helt enkelt är deras språk?!! Djur kan knappast ta en konstruktiv diskution med varandra för att hindra ett beteende.., vilket inte vi hundägare heller kan göra med våra hundar…

 16. Annica 28 maj, 2013 den 06:53 #

  Jag håller inte med om att hundar korrigerar varandra hela tiden utan det sker snarare när deras egen tillvaro är inkräktad på något vis och min erfarenhet av hundar är att ju vänligare hunden har blivit bemöt i livet av människor ju vänligare löser den också problem med sina artfränder och deras diskussion pågår ju långt innan det smäller så visst diskuterar dom med varandra, det är min erfarenhet och åsikt i alla fall! Sen trodde jag att Jeppe hade kurser för alla, inte främst ”problemhundar”.

  • Angelo 28 maj, 2013 den 07:02 #

   Om du inte ens vet eller vill erkänna att hundar o alla djur korrigerar oönskade beteenden, så är det lika konstruktivt att prata hund m dig, som det är att tala om hur livet kom till med en religiös fanatiker. So I rest My case;))

 17. Annica 29 maj, 2013 den 05:39 #

  Var utläser du att jag inte ”vet eller vill erkänna” att hundar och alla djur korrigerar oönskade beteende?

 18. Frida 7 juni, 2013 den 03:10 #

  Hej
  Jag har valt att gå hundkurs med min mops hos en av Jeppes före detta elever. Han är mjukare i sitt sätt och kanske lite mer ödmjuk. Jag gillar dock jeppe och har alltid gjort. Ingen jag känner som gått hos Jeppe eller någon av hans före detta elever har varit missnöjd. Har själv provat ”köttbullekurs” som övriga jag känner. Det har inte fungerat för mig eller dem.
  Det handlar om att bestämma sig för hur man vill ha sin relation till sin hund och hur man vill nå sitt mål. Allt är inte för alla och det ska vi nog vara glada för.
  I höst påbörjar jag min utbildning i jeppes filosofi hos en av hans gamla elever. Ser mycket fram emot det och det är något jag aldrig kommer ha svårt att ”sälja” eller stå bakom.

  • rplushundskola 11 juni, 2013 den 01:22 #

   Va bra att hans elev är mjukare och mer ödmjuk, varje litet steg i rätt riktning är väl vettigt egentligen. Jag har haft många kursdeltagare och människor som jag träffat på privatlektioner som gått hos Jeppe och som varit allt annat än nöjda. En del har gått flera kurser där innan de insett vad som hänt med deras hund (att hunden som en gång var glad och livlig vägrar gå ur bilen och kryper ihop när den kommer till kursen är ett rätt tydligt tecken på att något gått snett), andra har slutat redan efter första tillfället för att de eller deras hundar blivit dåligt behandlade. Sen finns det säkert väldigt många som är nöjda, som tycker att det är ok att behandla hundarna på det sättet som Jeppe förespråkar, eller som helt enkelt inte vet att det finns något alternativ.
   Jag vet inte vad du menar med ”köttbullekurs” men antar att du försökt locka din hund att göra rätt och att det inte fungerat. Well, det finns så mycket bättre sätt att träna belöningsbaserat än att försöka muta hunden att göra rätt. Personligen har jag ännu inte kommit på något beteendeproblem eller trick som inte går att förändra/lära in med hjälp av positiv förstärkning, negativt straff eller utsläckning. Kan inte begripa varför man skulle vilja blanda in obehag, hot och våld i träningen. Jag antar att det handlar om bristande förståelse och att man helt enkelt inte är duktig nog som tränare. Himla skönt att det är en vane- och träningssak som vi kan bli bättre på om vi vill. Lycka till med din utveckling, sluta aldrig ifrågasätta det du läser och hör!

   • Angel 26 augusti, 2013 den 03:01 #

    Samma gamla visa om att man måste vara ödmjuk, snäll när man ska förändra ett hundekipages beteenden! I en perfekt värld så hade man bara visat en köttbulle och så var allt färdigt och klart. Samma sak gäller att förändra vilken individs beteenden som helst.. i en perfekt värld! Kriminella människor eller narkomaner har också beteenden som uppkommit av olika anledningar, och för att rehabilitera dem kan man inte alltid vara snäll och ödmjuk.., ofta måste man vara mer bestämd, tydlig och ”hård” för att lyckas med en positiv förändring.

    ” (att hunden som en gång var glad och livlig vägrar gå ur bilen och kryper ihop när den kommer till kursen är ett rätt tydligt tecken på att något gått snett),” Detta beteende är lätt att förklara enligt mig! Om hundägaren har negativa tankar och känslor inför en kurs som att tycka synd om sin hund eller känner att korrigera som hundtränaren gör inte passar hundägaren m.m.., då kommer även hunden spänna sig och visa osäkerhet eller oro. En hundägares känslor och sinnesstämning smittar ofta av sig på ägarens hund…

    Därför behöver man alltid lägga ner mest tid på hundägaren. Kan man inte ändra en nervös, osäker eller rädd hundägare, så kommer man ha svårt att ändra på hundens beteenden.., i alla fall om ägaren är i närheten… Mindre jobbiga ”fall” går säkert att ”bota” med enbart positiv träning.., men de tuffare individerna lär bara äta upp köttbullen för att om läget dyker upp igen, ändå ge sig på en annan hund.., om det är hundaggression som är hundens problem och problemets intensitet är av den högre och svårare att handskas med. Det är de erfarenheter jag upplevt och fått höra av olika hundägare…

    Och jag håller med om att man inte ska tro på allt man läser. Just därför borde man ifrågasätta alla nya ”peace and love” inspirerade skolor som ”hunderiet” har skakat fram för att man är ute efter att kunna konkurera med andra hundteorier.., pengar, pengar, pengar kan få folk att hitta på allt möjligt trams…

    Tänka logiskt är något som är underskattat i dagen samhälle.., varför det ser ut som det gör med!

    Hunden är ett flockdjur precis som människan. Om vi inte är lika tydliga med hunden som hundar är mellan varandra så förstår de oss ej! Om det inte finns en/flera ledare som tydligt visar vilka regler och beteenden som axepteras så bestämmer hunden det själv istället. Logiskt. Om vårt ”språk” med våra hundar inte alls påminner om deras naturliga språk, då krockar kommunikationen och problem uppstår i vardagen som man ser varje dag när man restar hunden. Logiskt. Hundar korrigerar varandras beteenden. De distraherar aldrig varandra med mat för att hindra ett beteende.., varför tror folk att det ska fungera när en människa gör det? Det kan ju fungera för stunden, framförallt om hunden är ett matvrak;) Men problemet är knappast borta för det.

    Vad händer vid ett hundmöte om man inte har en köttbulle i fickan då.., Det hela låter ganska humoristiskt i min bok….

   • rplushundskola 27 augusti, 2013 den 02:46 #

    Menar du på fullt allvar att det bara är hundagarens tankar och känslor som avgör hur hunden uppfattar en situation? Om hunden uppfattar en situation som obehaglig, är det då bara för att den som håller i kopplet överför fel känslor eller kan det ha med själva kurssituationen, metoderna och den som instruerar att göra?

    Allt annat du skrev har vi redan pratat om flera gånger. Du kommer med en massa felaktiga påståenden som jag inte finner någon mening att slösa tid på att bemöta för du lyssnar ändå inte utan upprepar bara samma floskler om och om igen. Hoppas du förstår, diskuterar gärna hundträning, men då med någon slags konstruktiv grundtanke, där vi vill försöka förstå varandra och komma framåt.

   • Angel 27 augusti, 2013 den 03:03 #

    I mina ron så är det du som kommer med de vanliga floskerna.., ”de nya floskerna från mjuka sidan”.., som är lika ologiska som alltid! Och om du inte vet att hundägarens sinnesstämning verkligen påverkar hunden ifråga.., då är det inte ens lönt att vi diskuterar… Trodde alla visste det, t.o.m på mjuka sidan! WOW?

   • rplushundskola 27 augusti, 2013 den 03:11 #

    Jag vet inte vad som är ologiskt, men fire away. Vill gärna veta vad det är jag säger som kan motbevisas med aktuell forskning, är den första att ändra metoder om de visar sig vara oetiska eller om det finns mer effektiva sätt inom samma skola.

    Jag skrev inte att vår sinnesstämning inte påverkar hundarna, frågade bara om du menade att det är _det enda_ som påverkar hur de uppfattar en situation eftersom det verkade så i din bagatellisering av en hund som inte ville lämna bilen på kursplatsen där den tidigare korrigerats.

   • Angel 27 augusti, 2013 den 03:21 #

    Det är inte det ända som påverkar hunden.., men det är en stor faktor i min erfarenhet. Är det en balanserad individ med självförtroende så märks det knappast någon skillnad vem det än är som håller i kopplet, men är det däremot en osäker, aggressiv eller på annat sätt obalanserad hund, då är det ofta helt avgörande i min bok. En osäker hund hade betett sig på samma sätt med sin ägare även om kursen de återkom till hade varit en kurs utan korrigeringar.., är hunden osäker så är det det mer eller mindre överallt med sin ägare.. Förutom i egna hemmet då förhoppningsvis… Det finns mycket forskning om en massa olika sätt att träna hund/djur.., alla har rätt säger de olika förespråkarna.., så jag har helt enkelt provat på olika ”skolor” och helt klart upptäckt vad som är mest effektivt och enkelt att applicera på en hund som behöver hjälp. Mjuka sidan funkar säkert till lättare ”problemhundar” eller att lära ut trick, agility o.d.., men på tuffare individer och ”tuffare fall” är det inte så effektivt enligt mig…

   • rplushundskola 30 augusti, 2013 den 02:02 #

    Jag har aldrig ifrågasatt att det skulle göra skillnad för hundens beteende hur folk omkring hunden beter sig. Det jag frågade dig var om en hunds upplevelse av en korrigering blir annorlunda om den som rycker i kopplet tycker synd om sin hund eller inte. Du skriver ” Detta beteende är lätt att förklara enligt mig! Om hundägaren har negativa tankar och känslor inför en kurs som att tycka synd om sin hund eller känner att korrigera som hundtränaren gör inte passar hundägaren m.m.., då kommer även hunden spänna sig och visa osäkerhet eller oro. En hundägares känslor och sinnesstämning smittar ofta av sig på ägarens hund…”

    Menar du att hunden inte kommer bli orolig av en korrigering om ägaren inte tycker synd om den? Hur reagerar en hund vars ägare tycker det är rätt åt den att den får stryk?
    Undrar också vad du menar med att en hund är balanserad? Vad kännetecknar den? Vad är det den gör som är balanserat? Vill gärna ha lite bättre förklaringar av orden du slänger dig med för att förstå vad det verkligen är du menar.

    Det finns mycket riktigt en hel del forskning på beteenden, men jag har inte hittat några vetenskapliga studier som skulle tala för att använda sig av korrigeringar i träningen, däremot en hel del som talar emot. Ge mig gärna tips så jag kan läsa mer, du verkar ha bra koll på den biten av forskningsvärlden.

   • Angel 30 augusti, 2013 den 03:17 #

    Jag menar inte folk runt omkring utan just hundägare/hundföraren som kommer med sin hund till en plats som en hundskola, rastgård, ut på promenad eller varsom egentligen. Hunden kommer märka på sin ägare redan när hunden blir kopplad i hemmet, påväg till bilen under resans gång, hur ägaren är inställd till platsen de ska beöka. Det är detta som oftast påverkar en redan osäker, rädd, aggressiv eller på annat sätt obalanserad individ/hund. Sedan spelar det mindre roll om det korrigeras eller ej på den plats de besöker i min mening. Den sinnesstämning som en ägare lyckas eller misslyckas att förmedla till sin hund när de lämnar hemmet, den sinnesstämning kommer hunden ta med sig ut på resan.. Så om en hundägare är positivt inställd och känner sig bekväm och avslappnad när den går någonstans med sin hund så kommer hunden känna av detta och själv också må bra och vara avslappnad. Är hundägaren orolig eller stressad, så har man en spänd, stressad och osäker hund påväg ut i vardagen!

    För det första så ska inte en korrekt utförd korrigering ge hunden obehag, utan en korrigering är till för att snabbt bryta ett oönskat beteende.., precis som hundar gör mellan varandra. Och jag garanterar att när hundar korrigerar varandra med tänderna så känns det säkert mycket mer fysiskt än en rätt gjort koppelkorrigering eller om man korrigerar med en hand! En korrekt korrigering handlar om att överraska och lugna ner och inte att orsaka smärta och obehag… Men visst.., fel utfört kan en korrigering göra mer skada än nytta.
    Precis som med allt annat som fungerar så kan man överdriva och förstöra en annars bra fungerande metod.., absolut! Korrigering är absolut inte för alla hundägare.

    Vissa har inte det självförtroende, den kunskap, det lugn eller den auktoritära utstrålning för att det ska ge positiv effekt, och andra överdriver på tok för mycket med intensitet och kraft! Många använder korrigering när det inte behövs, eller för sent inför en situation eller på något annat sätt fel i tajming och intensitet.. Så man bör verkligen veta vad man gör eller undvika det i min bok! Korrigera är egentligen ingenting annat än en tillsägelse.., att förändra en situation eller ett beteende.., fast man gör det med ett djur. Hästar kickas i sidan och piskas (ganska hårt tycker jag).., och hundar måste också korrigeras fysiskt om de ska förstå vad vi vill i vissa situationer. Vi kan inte ta en diskution med dem tyvärr!

    En balanserad hund är en trevlig hund kan man säga. En hund som kan leka med alla hundar, en hund som älskar att aktivera sig ute men som inte har problem att slappa och ta det lugnt i hemmet. En hund som inte skäller överdrivet varje gång det ringer på dörren, det går någon i trappan eller den ser en annan hund på promenaden. En hund som inte har rädslor eller visar oro över saker.., en hund som inte behöver en hundtränare för att den ska kunna möta en annan hund utan insidenter, eller visar mat aggression.., o.s.v… Med detta säger jag inte att hunden är född obalanserad. Hunden fostras till att vara balanserad eller ej enligt mig. Alla valpar är friska, (med få undantag), och det är upp till en hundägare att bibehålla hundens mentala friskhet.., vilket förståligt nog inte är lika lätt som om valpens hundmamma hade stått för uppfostran…

    Nästan alla hundmänniskor/hundförare som har en stark individ, en brukshund som polishund/vakt m.m använder sig av korrigeringar. Korrigeringar har alltid varit naturligt mellan djur och hundar och mellan ägare och djur.., så varför nya forskningar/rön sista 20-30 åren har börjat bli ”softa” är nog p.g.a andra saker än om det egentligen är rätt och effektivt. Det handlar i grunden om att tjäna pengar.., inom allt här i livet. Så mellan alla djurrättsaktivister som jag helt håller med när det gäller djurförsök, djurmisshandel och annat hemskt, och alla andra antivåld aktivister (bra!), äta grönt, jaga ej djur och många andra ”mjuka” ”prodjur” tankar som jag gärna står bakom, så har man sett en trend i alla branscher som såklart utnyttjas för att sälja nya produkter eller förändra gamla produkter… Logiskt!

    Jag tror ärligt från hjärtat att det ”mjuka” hundtänket helt enkelt är en naturlig väg för att kunna komma med ”det nya vänliga hundtänket”. En ny nisch som framförallt har fångat 90% av alla kvinliga hundägare. Smart tänkt av hunderibranschen! ” Vad finns det mest av.., kvinliga eller manliga hundägare idag? Kvinliga! Vad säljer bäst till kvinnor.., köttbulleskolan eller ledarskapsskolan som använder sig av korrigeringar tro…? Så tror jag det har utvecklats.., mer än att forskning ska ha påverkat.., eller så har de som styr sagt till vissa forskare vad de ska skriva.. Inte första gången attt det som forskare säger är en order uppifrån.., kolla på läkare och medicinbolagen! Det är inte mycket sanning som kommer ut om mediciner innan det är för sent.., världen är korrupt!
    Jag tar det jag läser i en bok eller vad som sägs som en klackspark.., tills jag har prövat teorin.., sen kan jag tro eller inte tro. Ska jag tro på Gud bara för att det står så i en gammal bok skriven av olika människor.., knappast bevis nog för mig det heller…;)

   • rplushundskola 2 september, 2013 den 12:51 #

    Alltså du, tack för dagens garv!
    Jag är ledsen men det här är bara så roligt.

   • rplushundskola 2 september, 2013 den 01:17 #

    Alltså du, tack för dagens garv!
    Jag är ledsen men det här är bara så roligt och verklighetsfrånvänt.

   • Angel 2 september, 2013 den 02:35 #

    Garva du.., medan köttbulle hundägare gråter varje gång det har gått åt helvete vid hundmöten eller när deras nerver är slut för att deras hund inte lyssnar och bara skäller och skäller… Minst hälften av alla hundklienter jag har haft kommer från en lång period av vad din skola har lärt ut och rekommenderar… Och jag lovar att dom har långt ifrån garv!!

   • rplushundskola 2 september, 2013 den 11:07 #

    Jag vet inte vad köttbullehund är för ras, men du verkar ju ha träffat många såna iaf…
    Himla fint att vi kan ge varandra klienter då, jag har nämligen träffat tre bara den senaste veckan som fått problem av bestraffningsbaserad träning. Jäkligt sorgliga historier. Kan inte komma på en enda just nu som gått hos oss sen valp och fått hundmötesproblem eller problem med människor. Ska tänka lite mer, för jag har inte ens funderat på det förut men det är ju rätt coolt faktiskt. Vi skrattar för övrigt rätt mycket på våra kurser, oavsett om det är lekkursen eller hundmöteskursen, det ska ju vara roligt att träna hund. Hundarna ser ut att trivas bra dom med. Hur går det själv? Jag antar att du har fullbokat på dina kurser också och att hundcentret går bra?

   • Angel 2 september, 2013 den 11:20 #

    Det är lite skillnad på att jobba med problemhundar och ha valpkurs och liknande.., som jag sagt innan, så funkar nog de flesta hundtänk för att lära sig trick o gå fint där en massa andra hundar gör samma saker och hundtränare kan vara på och visa eller bryta om något är fel! Men samma hundekipage ser inte alltid ut på samma sätt ute i vardagen kan jag lova.., utan uppassning så att säga. Men att få bort svårare beteenden är en annan historia har jag hört och sett! Har jobbat en hel del med personliga problem (sjuka föräldrar).., men äntligen så är hemsidan på gång.., tar någon klient då och då bara sista tiden.., väntar på hemsidan nu när det är bättre med min far framförallt…

    Jag kör inte kurser på det sättet som de flesta gör.., jag går hem till klienten och jobbar enskilt och fokuserar på en klient i taget. Kommer däremot att ha kurser för folk som har hundfobier av olika slag hade jag tänkt.., och föreläsa på skolor om hunden.., finns många hundrädda ungdomar, framförallt invandrarbarn som jag vill hjälpa få en positivare bild av hundar. Genom kunskap, humor och diskussioner:)

   • rplushundskola 2 september, 2013 den 11:30 #

    De flesta hundtänk funkar inte för att lära hundar trick, jag vill gärna se dig eller nån annan dominanstränare lära en hund det här tex: http://www.youtube.com/watch?v=E5nwKIy00UY
    Hur en hund beter sig i vardagen är väl helt upp till den som lever med den, om en kursare hos mig eller nån annan inte tränar så kommer de ju inte få lika bra beteenden hemma som på kurs, det spelar ju ingen roll vad kursen haft för inriktning…
    Jag vet inte om du är medveten om det, men jobbar alltså med problembeteenden, ganska allvarliga sådana och det funkar utmärkt med belöningsbaserade metoder.
    Beklagar att dina föräldrar är sjuka och önskar dem en snabb bättring. Lycka till med föreläsningarna, bjud gärna in mig, vill höra vad du har att säga!

   • Angel 3 september, 2013 den 01:11 #

    Näää.., jag menar inte att all hundträning funkar till det du visade! Underbar video:)
    Du är smart hehe;) Eller så tänkte du inte på det.., men det är lite orättvist att du tar en av mina absoluta favorit raser;) Border Collie är förmodligen en av de smartaste och mest lättlärda raserna. Och jag håller med om att det är upp till ägaren hur väl man kan behärska djur och hund hantering på ett ”smakfullt” sätt! Oavsätt hundtänk! Jag har jobbat med en äldre tik av denna ras som var husets skräck i många år…

    En av mina första hundar jag hjälpte.., innan jag hade företaget. Det blev ganska svettigt haha.. Man måste ha en plan och ”ett sätt att presentera sig på” som passar varje individ.., och inte ras! För mig är alla hundar hundar oavsätt ras och man kan lära Alla hundar samma trick och färdigheter.., men vissa raser passar givetvis bättre till vissa saker genom avel och annat. Vidare om alla dessa hundkurser som finns, valpkurser och liknande, så är jag positiv till att hundägare och hundar lär sig integrera så mycket som möjligt helt enkelt. Fysisk aktivering som är bra för alla inblandade, mental aktivering som ger samma positiva effekt. Slutligen så är det kul vilket stärker alla band och ger positiv energi till alla. Kanon!

    Men eftersom den mjuka skolan oftast är grunden till många av dessa aktiviteter.., så blir det denna filosofi som mestadelen av dagens hundägare anväder idag. De får liksom inget val, vilket jag tycker är lite skevt. Har ni monopol nu liksom;) Ni blir oftast de första som ”hjärntvättar” hundägare att det är det som gäller! Så vad tycker du alla de som går valpskola och kanske upp till 1-2 års åldern så uppsöks liknande kurser som vi talar om.., och som sedan slutar p.g.a olika anledningar, sedan kommer till mig?

    När valpen går från unghund till vuxen.., i kombination av att hunden inte aktiveras alls lika mycket varken fysiskt eller mentalt. Hundägaren aktiverar sig inte längre lika bra, stressen i vardagen spelar in.., en massa olika faktorer som ofta har att göra med anledningarna som ägare har för att sluta gå på hundkurser.., allt detta i kombination kan mycket väl sluta med att de får en ”problemhund”! Sen tänk på alla de som inte har råd eller tid eller ork att aktivera sina hundar, eller ge dem regler och gränser för vad som är ok eller ej… Det blir ofta problem när hunden blir vuxen och det daltas för mycket.., alltid samma orsaker av vad som gjort en hund till en ”problemhund” och alltid samma medicin för att bota problemet.., än så länge i alla fall. Men olika metoder såklart beroende av individ o.s.v…

    Tack för tanken av mina päron:) Det hade varit trevligt att snacka hund för folk.., gärna tillsammans med dig någon gång.., bjud in mig bara;)

   • rplushundskola 22 september, 2013 den 11:32 #

    Ja du, jag hade ingen aning om att du gillade bordercollies, men vi kan väl enas om att du inte skaffar en, för den skulle bli en blek skugga med ditt dominansjidder. Och det är så vansinnigt sorgligt att tänka på. Om hundträningen blir svettig av andra anledningar än att man leker med hunden så skulle jag föreslå att man skaffar en ny plan och tänker om saker. Jag vet inte om du blivit biten någon gång men det är inte direkt en merit som jag ser det :)

    Vi har inte monopol på hundträning, anledningen till att så många går till ”mjuka hundskolor” är för att hundträningen utvecklas. Den är inte statisk och fler och fler jobbar med klickerträning. Och det gäller allt från sällskapshundar till polishundar och de som används av militären. Det är helt enkelt effektivt, pålitligt och trevligt att syssla med.
    Jag uppmanar alltid mina kursare att ifrågasätta allt de hör, inklusive det som jag säger på lektionerna så det är så långt från hjärntvätt man kan komma.. Jag vill omvärdera det jag står för, ofta, för att inte fastna om det finns bättre sätt. Hundträningen måste ifrågasättas och kritiseras för att kunna utvecklas, och ledsen att säga det, men de träningsmetoder du representerar är ouppdaterade och skiljer sig inte nämnvärt från hur man tränade för femtio år sen.

    Jag vet inte vilka hundar du talar om riktigt, som flippar ur för att de gått på kurs med moderna metoder. Det är klart att det alltid kommer finnas omständigheter som gör att vissa hundar hamnar på glid, det vore konstigt annars, men jag tänkte på det häromdagen. Jag försökte verkligen rannsaka mig själv, och av de hundar jag haft på kurs sedan valptiden, är det ytterst få som har några allvarliga problem. Särskilt sällsynta är problem med aggression mot hundar eller människor. Det är dock stor skillnad på att träna med moderna metoder och att bara låta hunden göra vad den vill. Klickerträning innebär att man har en massa regler för vad hunden gör och inte gör, eftersom man vill kunna se till att bara önskvärda beteenden blir förstärkta. Man lämnar väldigt lite åt slumpen, för att hunden inte ska lära sig fel saker, man chansar inte, man tränar på det man vill att hunden ska kunna.

    Avslutningsvis. Ju mer jag läser av vad du skriver (kollade faktiskt på dina filmer häromdagen också) så tänker jag att du skulle passa mycket bättre om du la dominanstänket och korrigeringarna på hyllan och testade lite andra metoder. Du är fascinerad av bordercollies för deras intelligens, du tycker tricken jag länkade är imponerade och du verkar mest vilja att hundarna ska ha det gött. Jag tror du skulle bli imponerad över de snabba resultaten och hur roligt det är att jobba med en hund som ÄLSKAR att göra det vi ber den om. Du är välkommen att gå kurs om du vill lära dig mer!

   • Angel 22 september, 2013 den 11:05 #

    Dominansjidder som du kallar det är en naturlig sak för alla flockdjur, även människans. Det måste helt enkelt finnas en eller flera ledare i en flock/familj.., hur ska annars uppgifter i det vilda tilldelas ibland alla djur, och hur skulle människosamhället se ut om ingen var ledare…? Ledare leder sin familj, sina anställda, sina elever i skolan eller ett land! Precis som alla djur. Moder Natur ska man inte gå emot. Att vara dominant kan tydas lite olika, så jag måste nog förtydliga vad jag menar. En dominant individ, en flockledare, varesig det är en hund eller en hundögare, ska vara trygg, bestämd, orädd och framförallt lugn! Man går inte omkring och dominerar eller korrigerar hela dagarna som många av ”er” mjukisar verkar tro!

    Men de gångerna som en hund försöker dominera sin ägare eller andra hundar/individer.., då bör hundägaren visa vad som gäller och vad som inte axepteras. Vi axepterar inte att våra barn mobbar andra barn i skolan eller kastar mat på syskonet vid matbordet, och det korrigeras ofta med både skrik och en klapp på fingrarna.., visst?
    Men man ska inte få korrigera sin hund!! Folk verkar inte fatta hur tålig en hund är!

    Jag har blivit biten fast inte hårt, av någon liten vovve några gånger.., men det har varit för att hundarna bet sina ägare.., och att jag ville visa att man inte behöver bli rädd och få panik genom att rycka undan handen o.s.v… Jag modellerade helt enkelt hur snabbt en hund slutar med all typ av aggressivitet bara man slappnar av och låter handen vara kvar.., göra en knoge och bara slappna av tar bort intensiteten vilket lugnar hunden. Så det var planerat för att visa att rädsla, oro, stress och spännig provocerar fram negativa beteenden, medan lugn, självförtroende och lugn neutraliserar detsamma.

    Jag belönar alltid bra beteenden eller positiva förändringar, Inte alltid med godis eller mat, men belöna är lika viktigt som korrigera! Korrigera kan vara allt från att enbart använda kroppsspråk eller ljud/ord, till att använda sig av fysiska korrigering. Ni tror att man bara rycker i ett koppel eller biter med hand och kickar med fötter…., helt fel! Fysisk korrigering använder jag sällan, och ska jag dra till med en ungefärlig procentuell användning av korrigering och belöning när jag jobbar, så hamnar jag säkert på 90% belöning och 10% korrigering… Är man bara tydlig, trygg och lugn med en hund så behövs nästan aldrig fysiska korrigeringar.

    Anledningen till att den mjuka skolan har fått många kvinnliga hundägare framförallt, att ta åt sig detta har jag redan förklarat. I alla fall som jag ser det, så den diskutionen tar jag inte igen. Jag har aldrig hört talas om att poliser, väktare eller andra hundförare med starka individer använder sig av klicker framför ledarskapstänket.., men någon kanske har börjat testa det… Tror dock mindre på det eller på att det ska vara en bra idé.
    Jag har väldigt svårt att tro att en polishund som har ett bra grepp om en förövares arm skulle släppa på order genom att vifta en köttbulle framför hunden. Man kan bara muta bort/in ett begränsat antal beteenden i mina erfarenheter. Är en hund tillräckligt fixerad vid ett beteende med hög intensitet, då är mat det sista en hund tänker på. Det gäller alla djur. Du vet säkert (hoppas jag) att hundar som är riktigt osäktre eller rädda inte tar emot mat! Undrar hur du jobbar med sådana hundar!!? Då funkar inga köttbullar i världen!

    Du kommer aldrig omvärdera din positiva/klicker/köttbulle filosofi.., det hör man ju tydligt så… Det hade knappast varit bra för affärerna. Stå för din filosofi annars verkar du nog mindre trovärdig. Vi pratar fortfarande förbi varandra.., det jag säger är inte att positiv träning inte fungerar med många hundar eller för att träna in trick och annat. Men för problembeteenden där hunden har en hög intensitet i sina fixeringar så tror jag absolut inte att det är särskilt effektivt. En handfull klienter har använt sig av hundtränare från den mjuka skolan. De sa att hundtränare var bättre än dem på att hindra vissa beteenden, men det gick väldigt långsamt och blev därtill mycket dyrt!

    De sa även att det som tog månader för att se små förändringar, tog mig timmar för att se exstrema förändringar.. Visst är det bara en handfull exempel.., men jag kan inte blunda för den information och de erfarenheter som mina klienter delar med sig. Jag har många fler liknande historier från hundägare som jag bara har träffat… Dessutom så har jag testat att muta/avleda med mat flera gånger för att få en äkta uppfattning om det. Är problembeteendet inte så intensivt så kan man såsmåningom avleda en del.., men det är tidskrävande och fungerar inte alls så effektivt som man kan önska.

    Gamla filmer.. och jag kan säga att Gino min hund som jag tog hand om som 1 åring, honom har jag nästan uteslutande tränat med ömhet, lek och belöning. Han var så vek, rädd och svag mentalt att jag inte korrigerade alls första 2 åren… Han begövde enbart pushas framåt genom att ge honom frihet att göra vad han ville! Jag blev glad bara han nosade och kissade utan att skaka som ett asplöv… Så eller individer tränar man olika med helt enkelt. Det viktigaste är alltid hundföraren! Jag lägger ner 15-20% på hunden och resten på hundägare när jag jobbar. Så det blir inte så mycket korrigeringar som många tror…, i alla fall inte på hundarna;)

 19. Angel 3 september, 2013 den 01:13 #

  Glömde säga.., att för den kunkap som hunden på filmen har så tror jag säkert att den mjuka tjo hoo stilen är absolut bäst.., belöna in ett trick har alltid funkat ju! Sitt, tass.., varsegod får du en godis:) Perfekt! ;)

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: