Nyårsutmaningen: Lär av Lucy!

31 Dec

Om  du är en av alla som grubblar över lämpliga nyårslöften för 2013 kan jag kanske bidra med lite inspiration. Jag fick det här fantastiska mailet av en tjej som gick kurs hos mig i våras. Hon deltog med sin amstaff Lucy i kursen Fokus och Uppmärksamhet och jag insåg redan vid första tillfället att de inte riktigt var på samma sida. De hade svårt att förstå varandra och jag såg hur ledsna de båda var över situationen. Vi pratade mycket under och efter kurstillfällena och det var fantastiskt att se dem växa ihop mer och mer under de fyra veckor som kursen pågick. Förändringen var verkligen märkbar och jag önskade att kursen skulle vara längre, så jag kunde få fortsätta följa deras utveckling. Jag har inte träffat dem ihop sedan kursen men häromdan fick jag ett mail från Emmely. Jag blev så rörd att jag frågade om jag fick dela med mig av hennes ord på bloggen.

”Hej Rasmus, hoppas allt är bra med dig!
Har tänkt på att skriva till dig länge men det har inte blivit av iallafall…..LucyVille först tacka för att du gav möjlighet att se det här med ”hundträning” med helt andra ögon!
Innan jag kom i kontakt med dig och Rplus var jag så frustrerad över att Lucy aldrig gjorde som jag ville, jag blev så stressad och upprörd över alla saker hon gjorde fel istället för att bli glad och uppmuntra det hon gjorde rätt så att säga. Jag hade så höga förväntningar, ville visa alla att detta klarar jag, jag ville ha den perfekta hunden. Att jag var hennes fjärde hem under två år tog jag ingen hänsyn till, jag var ofta otydlig och hade alldeles för stora krav istället för att fokusera på att

hon skulle vara trygg och känna att hon litar på mig. Tillsist var varje dag en kamp, det blev inte längre roligt, speciellt när jag märkte hur hon mer och mer undvek mig och lyssnade ännu mindre.
Idag ser det förstås helt annorlunda ut! Sen vi började skvallerträna har det bara gått framåt! Kan med glädje säga att hon är mycket gladare och tryggare ute! Hon reagerar knappt på något alls. Hon har fortfarande sina stunder då hon kan bli frustrerad och stressad men inte alls i den utsträckning. Jag läser av henne mycket bättre och hon litar på mig mer. Det är så fint! Hon liksom kollar av med mig först. Vi är mer som ett team och hon söker mycket mer kontakt med både mig och främlingar. Hon vågar! Det är så härligt att se! Har fått så många komplimanger att hon blivit mycket gladare och säkrare i sig själv. Det betyder så mycket mer för mig mer än att hon ska lyda minsta vink!
Så STORT tack!

Emmely och Lucy ”

Emmely och Lucys resa sammanfattar så fint mitt allra största mål med firman, att föra hundar och människor närmare varandra, skapa förståelse och samarbete. En av de viktigaste sakerna vi kan göra är att se hundarna som individer. De är levande, kännande varelser, med egna intressen att ta i beaktande. Vad de vill göra, vad de uppskattar och tycker illa om avgör hur vi delar våra liv med dem och vad vi behöver göra för att de ska trivas och fixa vardagen. Vi satte dem till världen och det är vårt ansvar att se till att de tycker om att leva i den tillsammans med oss.
En annan extremt viktig sak är att lära oss mer om är hur beteenden och inlärning fungerar. Om vi kan se varför hundarna gör som de gör blir deras beteenden mer förutsägbara och det blir lättare att hitta en trevlig lösning på även de mest komplicerade problem. Jag återkommer till mina egna nyårslöften i ett annat inlägg men vill passa på att rikta en utmaning till alla som läser bloggen. Låt 2013 bli året då du verkligen försöker sätta dig in i din väns situation och hitta lösningar som ni båda tjänar på. Se till att lära den det du vill att den ska kunna och motivera den att göra det, istället för att tjata eller straffa när det blir fel. Fokusera på vad du vill att hunden -ska- göra, istället för att hänga upp dig på allting du inte vill se. Var tydlig mot hunden och ärlig mot dig själv, se till att ni lyckas och ha roligt ihop!

Nytt år är en bra chans till nya vanor, börja jobba ihop med din hund istället för att leva i konflikt.
Gott nytt år alla fantastiska hundar och människor som jag fått äran att lära känna under 2012. Vi ses igen snart!

Annonser

5 svar to “Nyårsutmaningen: Lär av Lucy!”

 1. Benny Andersson 1 januari, 2013 den 10:02 #

  Hej Rasmus och Emmily
  Trevligt att läsa era inlägg och att få min inställning till progressiv förstärkning bekräftad.
  Vår hund Lasse kom till oss den 2 maj 2012. Han är en omplaceringshund från Portugal.
  Påminner en del om Tollare men smalare ansikte. Lasse var väldigt rädd när han kom till oss, men han knöt an till min fru Anita ganska snart. Det tog mig tre månader innan jag kunde ta på honom selen. Jag upptäckte snart att om jag närmade mig honom så drog han sig undan. Lösningen var att jag skulle bli åtråvärd. Jag skulle kasta bollen, fästa godis i barken, springa undan med godis i handen. Busa på hans villkor, kela när han ville, inte när jag ville. Så småningom växte hans förtroende för mig. Han mötte min blick, viftade på svansen, gick inte undan när vi möttes.
  Fortfarande efter 8 månader kan han då och då vara lite tveksam mot mig men det blir bättre. Lasse älskar klickerträning och bjuder verkligen på olika lösningar tills han hittar rätt. Två problem jobbar vi med just nu. Inte skälla när någon kommer och inte skälla vid hundmöten. Hundmöten försöker vi klara av med ”skvaller” och BAT. Det är bara så svårt om man inte har någon figurant som man kan styra så just nu samlar jag in namn och telenummer på ekipage som kan tänkas ställa upp.
  Att komma på en gångväg och möta en främmande hund och träna på den är ju himla svårt, man vill ju att den ska stanna så att Lasse hinner vänja sig sakta utan att adrenalinet stiger för mycket. Men vem har sagt att det alltid är enkelt att ha hund ;)
  Gott Nytt År 2013 från Lasse och Benny i Uppsala.

  • rplushundskola 2 januari, 2013 den 10:54 #

   Va fint att du kommenterar och härligt att läsa om Lasses framsteg! Ni verkar absolut vara på rätt spår, ska bli spännande att höra om hur allting går i framtiden! God fortsättning! /Rasmus

 2. Mikael 2 januari, 2013 den 11:45 #

  Fint inlägg! Kul att det fungerar som du vill.

  • rplushundskola 2 januari, 2013 den 10:54 #

   Tack! Jag tror absolut att jag har hittat min grej, älskar positiv förstärkning (både när det kommer till hundar och när det är människors beteende man vill förändra).

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: