To the rescues!

20 Okt

Det har varit en hektisk sommar och jag har haft svårt att hinna med allt som ska göras. Verksamheten har gått riktigt bra i Malmö, vi har haft fullt på alla kurser utom en och vissa kurser har

Latkampar med Jack

vi fått utöka (med två instruktörer) eller köra igen för att alla ska få plats. Ändå är det många som inte kommit med. Roligt att så många vill träna med positiv förstärkning och galet att så många känner till oss och hör av sig. Det har gått lite mer än två år sedan jag startade upp kursverksamheten i Malmö, tiden har flugit förbi men ändå känns det som en evighet sedan jag hade ”kamphundskursen” (bara staffar och amstaffs hade anmält sig) ute i Västra Hamnen. Jag minns den gångna tiden med glädje och stolthet, men också med en känsla av otillräcklighet och stress. Det är belönande att hålla lektioner och träffa alla fantastiska hundar och människor, jag har aldrig en tråkig dag på jobbet. Men förutom den direkta kontakten med kursdeltagare så är min största drivkraft till att jobba med det här stressiga jävla jobbet att kunna hjälpa omplaceringshundar. Det betyder så mycket att kunna ge en ny chans till de hemlösa och oönskade, misshandlade och missförstådda. Så det är dom det här inlägget ska handla om!

För ungefär ett år sen satt jag och Salli och pratade om livet och hur svårt det kan vara att fokusera när det är så mycket som måste göras (välbekant tema). Hur känslan av maktlöshet kan bli övermänsklig om man inte gör något, om man inte lever för något och ser att det man gör förändrar. Jag frågade vad hon ville göra och vi ritade mindmaps för att försöka ringa in vad det var som kändes som hennes kall i livet. Hon berättade att hon längtade tillbaks till Spanien, där hon jobbat på hundhem. Hon önskade att hon kunde göra något för omplaceringshundarna men att ta hand om en till skulle ju bara göra skillnad för den hunden. Att åka ner och volontärarbeta på plats passade inte in i livet nu så vi skissade vidare på nya idéer. Till slut landade diskussionen i att vi båda ville försöka understödja organisationerna i deras livsviktiga arbete. Så föddes projektet vi nu håller på och strukturerar upp. Tanken med projektet är att hjälpa till med det vi kan och erbjuda organisationerna rådgivning och stöd så de kan förbättra hundarnas chanser i sina nya hem och själva fokusera på det de är bäst på, adoptionsverksamheten. Istället för att gnälla på internet om att ”Omplaceringsorganisationerna borde göra det hääär” och ”Varför gör dom sådär och varför funkar inte det dääär bättre?!?!?!” och slösa bort både deras och vår tid på meningslösa diskussioner så ville vi se om vi själva kunde göra en insats. Det är det minsta vi kan göra för att visa tacksamhet för deras grymma arbete!Arbetet med projektet sker på vår fritid, så det är beroende av lugnare perioder för att vi ska hinna med. Än så länge håller vi på och planerar och plockar ut de bitar som känns viktigast men tanken är att vi ska erbjuda hjälp kring vissa specifika områden. I första hand vill vi komma med idéer på hur hundhemmen kan få ner stressen i kennlarna/hundgårdarna och hur de kan jobba förebyggande och förberedande för att hundarna ska få ännu bättre chanser i sina nya hem. Vi vill också ta fram/utveckla informationsmaterial till volontärer och adoptörer och komma med idéer på hur de bättre kan beskriva hundarna som söker hem. Mycket bra görs redan på de här områdena men vi hoppas kunna bidra med nya tankar och engagemang då vi tycker att det är extremt viktigt. En av inspirationskällorna är amerikanska Animal Rescue Corps, som förutom att rädda en massa djur driver något de kallar Animal Shelter and Sanctuary Assessments. Kort och gott är det en tjänst till olika djurhem, där de hjälper till att utbilda personal och utveckla verksamheten. Mycket större än det vi håller på med förstås, men ett grymt inspirerande initiativ!

Vi har varit i kontakt med ett par verksamheter som varit intresserade hittills och håller på och anpassar projektet utifrån vår kontakt med SOS Animals som är en av dem. Vi var nere och hälsade på i juni men sedan dess har de hunnit flytta till en ny gård så vi får tänka om helt kring vissa saker. Spännande ska det bli iaf och extremt skönt att få komma bort från stressen några dagar. Jag antar att den väntar på oss när vi kommer hem igen, men då har vi iaf nya krafter att ta itu med allt som måste göras!

ps: Om du letar efter en ny fyrbent vän eller känner någon som är intresserad av att ta hand om en hund så kan vi hjälpa till att utvärdera hundarna på SOS lite extra när vi är nere. Skicka oss ett mail eller kommentera här under om du vill att vi ska berätta mer om någon av de här gulliga rackarna.

Adios!

Läs rapport från vårt förra besök på SOS här.
Läs rapport från besök på hundhem i USA här.
Läs mer om omplaceringshundar här.

3 svar to “To the rescues!”

  1. Jerry 20 oktober, 2013 den 02:32 #

    Helt rätt inställning! Att ni faktiskt själva engagerar er och inte bara slösar tid på att gnälla på nätforum (precis som du skriver) visar att det är hundarna ni bryr er om och inte att framhäva er själva. Jag hoppas fler tar efter ert exempel och börjar samarbeta. Det bästa sättet att få gehör för sina åsikter och sin kunskap är ju att framföra dem på ett hövligt sätt. Ha det så kul i Spanien!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Möt Vita – en kinesisk överlevare! | R+ Hundskola - 22 oktober, 2013

    […] till Fuengirola och möta upp med Therese och Nina från SOS Animals för att prata mer med dem om hundhemsprojektet. Det ska bli jätteroligt att få höra mer hur det funkar i dagsläget och se vad vi kan hjälpa […]

  2. BUILD FOR JOY | Hunden Dylan - 31 oktober, 2013

    […] För frågor om insamlingen kontakta oss på info@rplus.se eller malin_hanning@hotmail.com. Vill du läsa mer om projektet To the rescues! så hittar du ett blogginlägg HÄR. […]

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: