Presentation

Jag som driver R+ heter Rasmus och min drivkraft kommer från alla de hundar jag mött i omplaceringsvärlden. Jag har varit jourhem, letat hem och rehabiliterat hundar som övergivits av sina tidigare hem och i det arbetet har jag insett hur lite kunskap många människor har om hundar och hundträning. Bristen på kunskap leder till att folk tar sig an hundar utan att veta vad de behöver eller hur de ska bete sig när hunden blivit ett par månader och den gulliga valpen börjar göra saker de inte tycker om. Mitt hundintresse föddes på allvar när jag tog hand om rottweilern Deus som skulle avlivas, ett år gammal. Hans minst sagt trista bakgrund ledde till att jag blev tvungen att söka kunskap och i förlängningen börja utbilda mig på riktigt. Nu arbetar jag för att sprida information om modern hundträning och för att förändra attityder i hundvärlden. Förutom Deus delar jag nu även livet med bordercollien YipYap, en omplaceringshund från Irland. För närvarande håller jag kurser och privatlektioner i och omkring Malmö. Jag arrangerar även större seminarier, läger och andra roliga aktiviteter i resten av landet.

Mina hundar
Deus är en rottweilerkille född någon gång under 2004. Han kom till mig som ettåring då hans tidigare ägare bestämt sig för att avliva honom. Eftersom han inte fått en ordentlig socialisering och en otrygg uppväxt hade han en hel del problembeteenden med sig när han kom till mig. Han var stressad, drog nästan konstant i kopplet, gjorde utfall mot människor, barnvagnar, bilar, bussar, skateboards, cyklar och framförallt hundar. Han kunde inte vara ensam hemma, var knappt rumsren och vaktade mat och tuggben. Han var otrygg och utåtagerande men har aldrig varit i slagsmål eller bitit någon. Deus är anledningen till att jag började intressera mig på allvar för hundträning och jag har lärt mig oerhört mycket av att arbeta med honom och försöka få honom trygg och stabil igen. Nu är han väldigt förändrad jämfört med när jag fick honom och även om fortfarande kan skälla ifall det skulle bli för mycket för honom känns han som en trygg och lycklig hund. När han var fyra konstaterade veterinären artros i båda armbågslederna men efter en intensiv insats där vi började promenera annorlunda, tränade i djup snö och simmade, gick till fysioterapeut och bytte foder verkar han idag rätt obrydd. Han känns piggare och piggare hela tiden sen YipYap flyttade in och jag hoppas och tror att Deus kommer fixa planerade fjällvandringen i sommar. Vi har gått flera kurser ihop, bland annat Kontakt och Vardagslydnad, Klicker för aktivering, Kantarellsök, Rallymix, Nosarbete och Lösträningskurs. Idag tränar och tävlar vi i Rallymix och hans favoritsysselsättning är att bada och att använda nosen.

YipYap är en bordercollie vars mamma kom in till ett hundhem i Irland. Där slängs många hundar som inte duger längre ut på gatan och det är även vanligt att hundvalpar och dräktiga tikar hittas kring jul eftersom det är en billig inkomstkälla att sälja valpar till människor som vill ge bort i julklapp. De som inte blir sålda eller blir oönskade när de vuxit till sig överges, precis som de tikar som inte duger till avel längre. Det var troligtvis fallet med YipYaps mamma som kom dräktig till Sverige och födde sina valpar i december 2010. YipYap flyttade in hos mig i januari 2011 och trots att vi bara spenderat ett år ihop har han redan lärt mig oerhört mycket. Vi har gått Canis Klickertränarkurs ihop och under 2011 deltog vi i flera seminarier och kurser. Vi lär in en massa trick och tränar lydnad och agility med hundklubben Malmö Strays. Sedan liten har YipYap varit rätt ljudkänslig och vi har jobbat mycket med det men när han var ett halvår blev han skrämd av fyrverkerier. Sedan dess har vi fått jobba väldigt mycket med hans rädsla och nu börjar det bli riktigt bra. Jag hoppas att han ska fortsätta vara den lekfulla, sociala, mysiga och artiga hund som han är idag. YipYaps favoritsysselsättningar är att springa ikapp med bästisen Cappy, förstöra sina leksaker och charma allt och alla!


Gay Friendly

3 svar till “Presentation”

 1. Lena von Hackwitz 24 februari, 2012 den 09:58 #

  Hej!
  Känns bra att läsa om hur du/ni tar hand om hundar som hittats.Jag skulle gärna ta hand om en om den inte kostar något.

  Jag har haft hund sen jag var liten, olika raser, första hunden vi hade var, pekingeser= inte helt lätt att ha men ändå ändå en underbar hund, sen kom Rutan en blandras labrador + något annat, henne hade jag bara i 6 mån till hon fick ett nytt hem, sen Brasse en busig labrador ;),,, men tyvärr hade tidigare ägare använt honom till jakt på rådjur så han var inte sen att sticka iväg så fort han fick en chans. Han var hos mej i 8 månader innan jag hittade en bra familj till honom.
  En tid hade vi en fosterhemsplacerad hund, labrador, medan husse satt i fängelse men, vi visste inte att hon skulle ha valpar! Som tack för hjälpen, istället för pengar fick vi två valpar, tyvärr inte vad jag riktigt ville just då men, det fick gå till vi byggt en hundgård. När vi flyttade till stan kunde vi tyvärr inte ta med dessa stora hundar så de fick nya hem på landet och där trivdes de.
  En ny omplaceringshund -96. En högst 1,5 år gammal schäfertik, Smulan, som annars skulle avlivats bodde hos oss i ca ett år sen..
  Efter henne köpte vi en egen hund som vi ville ha. Kände då att det inte längre var ok att ta hand om omplaceringar, barnen blev alltid så ledsna när de skulle flytta så, vi köpte Findus, en Jack Russel valp på 12 v, så söt så underbar liten hund. Tyvärr blev han bara 4 år då han hade hjärtfel. En sorgens dag då vi fick ta bort honom :(
  -01 kom Skorpan till vår familj, hon var egentligen min sons hund från början men, när han flyttade blev hon som förbytt, låg bara under köksbordet hemma hos honom, hela dagarna och var så ledsen så, jag bestämde mej för att hämta hem henne igen. Vilken lycka! Hon sprang in i trädgården, skuttade runt av glädje och sen var hon som vanligt igen, den lyckliga underbara, vänliga hunden vi var vana vid. Tyvärr fick hon ljuvercancer -08 och vi fick ta bort henne -09…Inget är sej likt längre och ingen att promenera med så en ny hund vore underbart!
  Var får jag tag på en hund som inte kostar något, omplaceringshund i Halland eller Göteborg? Inte en hund över 2,5 år, måste vara van andra hundar, vid barn och tycka om katter så den inte gör utfall om en katt går förbi (vilket min sista hund gjorde och hon var schäfer/rottis).
  Kontakta mej gärna om ni får tips om en hund som behöver ett nytt hem.
  Ha en bra dag!

  • rplushundskola 28 februari, 2012 den 12:41 #

   Hej Lena,
   Intressant att läsa alla hundarnas berättelser, du verkar ha gjort ett bra jobb där. Du kan hitta lite mer info om omplaceringshundar och organisationer här. Organisationerna tar ju ut sina avgifter för att kunna fortsätta sitt arbete och täcka en del av kostnaderna så att de slipper lägga lika mycket tid på fundraising. Det kostar mer än vad folk verkar tro att omplacera en hund men det finns ju säkert organisationer som kan göra undantag från adoptionsavgift om de hittar ett riktigt bra hem. Hör av dig till dem och prata mer eller kolla privata omplaceringar, det finns en massa hundar som avlivas och överges och en del av dem omplaceras gratis om de får chansen. Lycka till med din nya vän!

 2. Cicci & Cora 1 juni, 2012 den 10:08 #

  R+ borde verkligen ha sin logga mer tillgänglig/synlig tycker jaag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: